Tesla keldert na winstalarm

Een droomwagen zonder uitstoot: de Tesla Model S

Het aandeel van Tesla Motors krijgt in de voorbeurshandel rake klappen. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s pakte uit met een scherpe omzetwaarschuwing. De productie van de sedan Model S groeit veel trager dan verwacht. Tesla wijst daarvoor naar problemen bij de toeleveranciers.

Tesla raakte vooral bekend met de Roadster, een volledig elektrisch aangedreven sportwagen. De productie van dat model is inmiddels stopgezet, maar de fakkel is overgenomen door Model S, een sedan die met zijn drie batterijen meer dan 400 kilometer ver kan rijden. De productie van Model S – basisprijs 49.900 dollar - ging midden dit jaar van start, maar geraakt voorlopig niet op volle toeren.

Het probleem zit bij de toeleveranciers, die de groei van de productie niet kunnen volgen. ‘Wij hebben de productie van Model S methodisch opgedreven in een trager tempo dan we hadden gedacht’, zegt Tesla in een document dat aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC was gericht. ‘Sommige toeleveranciers hebben vertraging opgelopen zodat ze niet aan onze vraag kunnen beantwoorden.’

Vorige week wou topman Elon Musk de productiedoelstelling van 5.000 Model S-wagens voor dit jaar niet bevestigen. Volgend jaar hoopt Tesla echter 20.000 auto’s te bouwen en ook voor het eerst winst te boeken.

Tesla stelt nu voor het hele jaar een omzet van 400 tot 440 miljoen dollar in het vooruitzicht. Dat is een pak minder dan de 560 tot 600 miljoen waarop de constructeur eerder had gerekend. In het derde kwartaal zou de omzet slechts 44 tot 46 miljoen dollar bedragen. Analisten hadden volgens Bloomberg gemiddeld 83,1 miljoen dollar verwacht. De brutowinstmarge zou in het derde kwartaal tussen -15 en -18 procent uitkomen, een gevolg van het te lage aantal geproduceerde wagens.

Tesla liet ook weten dat een leningovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Energie mogelijk zal moeten worden aangepast, tenzij het bedrijf vers geld weet los te weken bij investeerders. Aandeelhouders van Tesla zijn onder meer Toyota Motor en Daimler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud