Tesla koopt voor anderhalf miljard dollar bitcoins

©REUTERS

Nu de Amerikaanse pionier in elektrische auto's voor 1,5 miljard dollar bitcoins heeft gekocht, schiet de digitale munt naar een nieuw recordpeil. Binnenkort moet het ook mogelijk worden een Tesla te kopen met bitcoins.

In het jaarverslag dat Tesla maandag indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaf de autobouwer aan dat het vorige maand zijn investeringsbeleid heeft bijgestuurd om een hoger rendement te kunnen halen op de cash die het bedrijf niet nodig heeft voor zijn dagelijkse werking.

Beursrally: 'Hype bitcoin niet op top'

Voortaan kan een deel van dat geld worden geïnvesteerd in digitale munten, goud, goudfondsen en nog een aantal andere effecten. Meteen daarop besloot Tesla voor 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) aan bitcoins te kopen. Tegelijk zegt de Amerikaanse autogigant dat het mogelijk nog andere digitale activa zal kopen en bijhouden voor de langere termijn.

44.000
koers bitcoin
Kort nadat het nieuws over de monsterinvestering van Tesla was bekendgeraakt, schoot de koers van de bitcoin door naar een nieuw recordniveau van meer dan 44.000 dollar.

Tesla laat ook verstaan dat het klanten op termijn de kans wil geven een wagen te kopen met bitcoins. In zijn jaarverslag zegt het bedrijf dat dat in de nabije toekomst mogelijk moet zijn. Al geeft het bedrijf wel te kennen dat er nog moet worden uitgeplozen hoe de regelgever zo'n betaalsysteem met bitcoin zal toelaten.

Het nieuws over de monsterinvestering van Tesla mist zijn impact niet op de koers van de bitcoin. Die wipte meteen na de bekendmaking bijna 10 procent hoger en bereikte een nieuwe recordhoogte van ruim 44.800 dollar. Aan die koers zou je 1,3 bitcoin moeten betalen voor een standaard Model 3 met rode coating.

Niet het enige bedrijf

Tesla is niet het enige bedrijf dat een deel van zijn overtollige cash investeert in virtuele munten. Door de historisch lage rentestanden is het voor ondernemingen niet meer aantrekkelijk hun cashreserves op de bankrekening te laten staan of te investeren in obligaties die niets of nauwelijks wat opleveren.

Dat is trouwens ook een van de redenen waarom - zeker in de Verenigde Staten - steeds meer vermogensbeheerders de afgelopen maanden overstag gingen en investeerden in bitcoins.

Musk ook fan van Dogecoin

Tesla-topman is niet alleen een diehard bitcoin-fan geworden. Recent outte hij zich ook als fan van de dogecoin, een virtuele munt die eigenlijk als grap was ontstaan. Maar nu ook andere beroemdheden zoals de rapper Snoop Dogg en de Kiss-bassist Gene Simmons enthousiast over de munt tweeten, gaat de koers van de dogecoin door het dak. Maandagnamiddag spurtte de dogecoin al bijna 30 procent hoger.

Midden januari had ook het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy aangekondigd dat het al zijn cash in bitcoins had belegd. De onderneming profileerde zich zo als een beursgenoteerd vehikel waarmee beleggers via een omweg in bitcoin kunnen investeren. Dat kan vanaf nu dus ook via Tesla gebeuren.

Maar Tesla, een bedrijf waarvan de beurswaarde overeenstemt met zowat anderhalve keer de Belgische economie, legt natuurlijk veel meer gewicht in de schaal. Investeerders verwachten dat ook andere beursgenoteerde ondernemingen nu overstag gaan en in bitcoin zullen beleggen.

Of Belgische bedrijven dat voorbeeld kunnen volgen is een andere vraag. Op zich kan het, leert navraag bij de financieeltoezichthouder, de FSMA. De markt voor virtuele munten is niet gereguleerd, en er zijn geen boekhoudregels die een investering daarin verbieden, klinkt het. Het staat dus ieder (niet financieel) bedrijf vrij om te beslissen of het al dan niet in bitcoin investeert.

Gemene cryptomarkt

Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de nieuwe zet van Musk de bitcoinmarkt ten goede komt. 'Het is inderdaad een aardverschuiving,' geeft een bitcoin-expert mee, die liever niet met naam en werkgever in de krant wil. 'Net zoals Musk eerder dit jaar al voor een aardverschuiving had gezorgd toen hij #bitcoin in zijn Twitter-bio zette en de koers fors de hoogte injoeg. Eigenlijk toont dit nieuws vooral aan hoe gemeen de cryptomarkt nog altijd in elkaar zit. Iemand als Musk, de rijkste mens ter wereld, kan willens nillens die bitcoin-koersen manipuleren.'

De timing van de investering is alleszins opmerkelijk. Tesla meldt in zijn jaarverslag dat het zijn miljardenaankoop in bitcoin vorige maand deed. Amper tien dagen voor Nieuwjaar noemde Musk de virtuele munt nog 'bulsshit' op Twitter. Als hij daarmee de koers naar beneden joeg, kon hij dus zelf een mooie koopkans creëren voor Tesla.

'En dan heb ik nog niet over hoe ironisch het wel is dat uitgerekend de pionier in elektrische wagens zoveel investeert in een van 's werelds meest energieverslindende projecten,' vervolgt de expert. 'De blockchain waarop bitcoin draait verbruikt ongeveer evenveel energie als Nederland. En dat om de winst van enkele eenzaten te bestendigen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud