Tesla lanceert binnen drie maand zelfrijdende wagen

©ANP

De elektrische autobouwer Tesla verwacht binnen ongeveer drie maanden met een software update te komen, waardoor de Model S vierdeurswagen zelf kan sturen. Dat heeft Elon Musk, CEO van het bedrijf uit Silicon Valley, bekendgemaakt.

De automatische piloot komt er niet enkel voor nieuw geproduceerde wagens, maar zal via de draadloze software-updates van Tesla ook in bestaande wagens worden geïnstalleerd.

‘Hoewel de automatische piloot technisch in staat is zich in het stadsverkeer te begeven, zullen we de functionaliteit voor de veiligheid uitschakelen in die omgeving’, zei Musk. Voorlopig zullen automobilisten enkel op de snelwegen het stuur kunnen loslaten.

Sinds de laatste update vorig jaar konden Teslawagens op cruise control al rekening houden met de snelheid van omringende voertuigen. Met de nieuwe update zullen de wagens op automatische piloot ook van baanvak kunnen wisselen en uitwijken bij onverwachte gebeurtenissen. De hardware - een boordcamera, radar en sensoren - zit al een tijdje in alle nieuwe Tesla’s ingebouwd, maar het was wachten op voldoende testen vooraleer de automatische piloot door het bedrijf betrouwbaar werd bevonden.

Eigenaars zullen hun geparkeerde Tesla’s ook met de smartphone kunnen oproepen waarna de wagen automatisch voorrijdt, maar Musk waarschuwt dat dit voorlopig enkel toegelaten is op privéterrein. Ook de elektrische terreinwagen Model X die deze zomer in productie gaat zal de zelfrijtechnologie ingebouwd krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud