Advertentie

Tesla legt productie Model 3 opnieuw stil

De Model 3 is in de VS verkijgbaar vanaf 35.000 dollar. ©REUTERS

De productiestop volgt vlak na een sprint om de productie in het eerste kwartaal zo hoog mogelijk te krijgen.

De producent van elektrische auto’s heeft zijn werknemers laten weten dat de productie van de Model 3 vier tot vijf dagen stil zal liggen. Het is al de tweede keer dit jaar dat Tesla  de productie van de cruciale Model 3 tijdelijk stop zet. Tussen 20 en 24 februari lag de productie ook al plat.

Tesla heeft de grootste moeite om de productie van de Model 3 op gang te krijgen. Tesla-oprichter en CEO Elon Musk beloofde dat de Model 3 de eerste volledig elektrische auto in massaproductie zou zijn, maar dat blijkt lastiger dan voorzien.

In het eerste kwartaal maakte Tesla 9.766 exemplaren van de Model 3, waarvan 2.022 in de laatste week van maart. Musk had eerder beloofd dat er in het eerste kwartaal zeker 2.500 Model 3’s per week zouden worden gemaakt.

Tijdens een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS zei Musk vorige week dat de fabriek in dit kwartaal zeker 2.000 auto’s per week zou maken waardoor de productie over het hele kwartaal drie tot vier keer zo hoog zal uitkomen dan de amper 10.000 stuks in het eerste kwartaal.

Ongebruikelijk

De productie voor langere tijd volledig stil leggen is een nogal ongebruikelijke maatregel bij de introductie van een nieuw automodel. Andere automakers lossen aanloopproblemen bij nieuwe modellen op terwijl de productie gewoon doorloopt.

Maar Musk heeft voor de Model 3 een volledig nieuwe productielijn opgestart, waarbij hij meer dan andere autobouwer gebruikt maakt van robots. ‘Die excessieve automatisering was een fout’, gaf Musk vorige week al eens toe.

De productie van de Model 3 opdrijven is van essentieel voor Tesla. Het automerk verbrandt in hoog tempo miljarden en heeft dit jaar ook weer een verse kapitaalinjectie van 2,5 tot 3 miljard dollar nodig. Een snel stijgende productie van de Model 3 zou die cashdrain kunnen verminderen.

Kopers vinden voor de Model 3 is vooralsnog geen enkel probleem: ruim 325.000 klanten betaalden vorig jaar 1.000 dollar om op de wachtlijst voor een Model 3 te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud