Advertentie
Advertentie

Tesla legt recordwinst voor

©Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Nu zijn overwinning op een vaak kritisch Wall Street compleet is, geeft Tesla-CEO Elon Musk aan het driemaandelijkse rondje pingpong met analisten voortaan te zullen brossen.

Terwijl de rest van de autosector kreunt onder een tekort aan chips, legde elektrisch pionier Tesla over het tweede kwartaal een opvallend sterk rapport neer.

Tesla verdubbelde zowel het aantal geproduceerde als geleverde auto's tot meer dan 200.000 stuks over het tweede kwartaal. Het resultaat was een omzet die bijna verdubbelde tot net geen 12 miljard dollar en netto een recordwinst van 1,14 miljard dollar of 1,02 dollar per aandeel.

Ik zal alleen nog analistenconferenties doen als ik iets belangrijks te melden heb.
Elon Musk
Tesla-CEO

'Er was een enorme inspanning voor nodig', zei Musk over die chipschaarste. 'We vonden alternatieven met telefoontjes bij nacht en ontij aan leveranciers, maar we hebben ook enorm veel lijntjes software moeten herschrijven. Want als je chips verandert, moet je ook de software aanpassen.'

Misschien nog het frappantste cijfer: de autoproducent maakt fors winst op de productie van auto's. Dat lijkt de evidentie zelve, maar de kritiek van Wall Street was lang dat Tesla alleen geld verdiende op 'andere inkomsten', zoals de verkoop van surplus belastingkredieten aan minder 'ecologische' autofabrikanten.

Tesla boekte op de eigenlijke autoproductie een brutomarge van 25,8 procent, fors meer dan de 18,7 procent een jaar eerder. 'Tesla is stilaan wereldklasse in winstmarges', schrijft analist Ben Kallo van het beurshuis Robert W. Baird.

Het bommetje van Musk op de call met analisten: 'Ik zal voortaan deze calls skippen'

Werelddominantie

Of Tesla ook zijn groei kan volhouden op termijn, is nog een open vraag. De autofabrikant rekent alvast op een jaarlijkse groei van 50 procent voor de komede jaren. Dit jaar kan de groei zelfs boven die 50 procent uitstijgen. Tesla staat ook klaar om eind dit jaar te starten met de productie van het Model Y in twee nieuwe fabrieken, waaronder die in Duitsland.

Net uit Duitsland zal de komende jaren ook de meeste concurrentie komen voor Tesla, zo benadrukt men bij KBC Asset Management. 'Volkswagen heeft waarschijnlijk de beste troeven in handen om Tesla op korte termijn de loef af te steken. In het massasegment lanceerde het bedrijf onlangs de ID.4 (Model Y-concurrent), nadat het in september 2020 de ID.3 had uitgebracht. Op het gebied van luxe EV's heeft het succes geboekt met de Porsche Taycan en de Audi e-tron. Andere klassieke autofabrikanten creëren ook buzz met hun nieuwe EV-aanbod. Mercedes, bijvoorbeeld, lanceerde dit jaar zijn EQS EV, die veel lof kreeg'.

Op de beurs blijft Tesla dit jaar minder goed presteren. Het aandeel staat zowat 7 procent lager dan begin dit jaar. Toch blijft de waardering torenhoog. 'Het aandeel is niet alleen 'priced to perfection', maar ook 'priced to world dominance'", luidt het bij KBC Asset Management. 'De beleggers lijken er vanuit te gaan dat het Tesla leiderschap in batterij- en zelfrijtechnologie tot in de eeuwigheid zal kunnen behouden.' Daar heeft men bij KBC Asset Management de nodige twijfels over, want het verkoopadvies blijft overeind.

Bommetje

Elon Musk zou zichzelf niet zijn als hij niet met iets nieuws op de proppen kwam. Nu hij jarenlange critici op Wall Street een neus heeft gezet, dropte oprichter en CEO Musk een bommetje op de klassieke telefonische conferentie met analisten. 'Ik zal niet langer automatisch deze calls doen', klonk het. 'Uiteraard blijf ik acte de présence geven op de jaarvergadering, maar deze rondjes doe ik alleen nog als ik echt iets belangrijks te melden heb.'

Eén ding is zeker, de telefonische conferenties gaan een stuk saaier worden. Drie jaar geleden las Musk een veteraan-analist de levieten voor zijn 'saaie, idiote vragen'. En vorig jaar stak hij over de verplichte lockdown van de fabriek in Californië een tirade af over de 'fascistische' lokale overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud