Advertentie
Advertentie

Tesla-uitdager Polestar tankt bijna half miljard bij

©REUTERS

Het Zweedse Polestar, een bouwer van elektrische auto's uit de stal van het Chinese Geely, waartoe ook Volvo Cars behoort, heeft 550 miljoen dollar (450 miljoen euro) vers kapitaal opgehaald.

Polestar geldt als een van de uitdagers van het Amerikaanse Tesla. En net als zijn Amerikaanse concurrent heeft ook de Zweedse producent van elektrische wagens geld nodig om zijn groei te bestendigen. De verse 550 miljoen dollar is hoofdzakelijk afkomstig van Aziatische investeerders, zoals het Chinese Chongqing Chengxing Equity Investment Fund en I Cube Capital, een onderdeel van het Zuid-Koreaanse conglomeraat SK.

Met het verse geld wil Polestar een tandje bijsteken in de productontwikkeling en zijn technologische en productiecapaciteit uitbreiden. Vooral de Polestar 2 moet de definitieve doorbraak betekenen van het merk, dat vorig jaar 10.000 wagens verkocht. De wagen, die alleen online kan besteld worden en een basisprijs heeft van bijna 46.000 euro, moet qua prijs de concurrentie aangaan met het goedkoopste Tesla-model.

De Polestar 2 wordt gebouwd op het onderstel van de compacte SUV XC40, die in Gent van de band rolt.

Polestar, een joint venture tussen Volvo en het Chinese moederbedrijf Geely, produceert zijn wagens in het Chinese Chengdu, maar heeft zijn hoofdkwartier in het Zweedse Göteborg. Op termijn is het niet uitgesloten dat een deel van de productie ook terechtkomt in de Volvo-vestiging in Gent. De Polestar 2 wordt gebouwd op het onderstel van de compacte SUV XC40, die in Gent van de band rolt.

Naar de beurs

Ondanks de nieuwe kapitaalronde blijft Polestar verder gesprekken voeren met investeerders voor extra fondsen. Het blijft ook uitkijken of het merk zijn beursplannen wil realiseren.

Eind maart meldde het persagentschap Bloomberg dat het zustermerk van Volvo overweegt om een notering aan te vragen in Hongkong of de VS. Daarbij werd niet uitgesloten dat Polestar zou gebruik maken van een lege beursschelp (spac) om een notering te krijgen. Het automerk wordt na de nieuwe kapitaalverhoging gewaardeerd op zo’n 10 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud