Tesla zet nieuwe stap in race om cruciale batterijmaterialen

Werknemers van BHP in de Australische nikkelraffinaderij in Kwinana poseren bij een Tesla. ©via REUTERS

Tesla heeft een deal gesloten met de mijnbouwer BHP voor de levering van nikkel, een de belangrijkste materialen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens.

Tesla-topman Elon Musk verkondigt al een jaar dat de beschikbaarheid van nikkel zowat de grootste uitdaging is om de productie van krachtige batterijen op te drijven.

Door de groeiende vraag naar elektrische wagens en het steeds verder opdrijven van de capaciteit van de batterijen dreigen tekorten. Een extra reden tot bezorgdheid is de stevige greep die China heeft op de belangrijke nikkelproductie in Indonesië.

40
nikkel in batterij
De batterij van een elektrische wagen bevat zo'n 40 kilogram nikkel.

Musk wil zich daarom verzekeren van de nodige toevoer uit westerse landen. De voorbije acht maanden tijd sloot hij al deals met Vale en Trafigura. Daar komt nu een deal met 's werelds grootste mijnbouwer BHP bij. Volgens de overeenkomst zal BHP nikkel leveren vanuit het Nickel West in Australië, waar het zo'n 800.000 ton per jaar produceert (goed voor zo'n 2 miljoen elektrische wagens).

Tesla benadrukt dat het gaat samenwerken met BHP om de productie zo duurzaam mogelijk te maken en de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Ook daarbij maakt Musk een vuist tegen China, dat met vervuilende nikkel werkt.

Nikkel is samen met kobalt en lithium een van de belangrijkste materialen voor autobatterijen. Voor een volledig elektrische wagen is zo'n 40 kilogram nikkel nodig. Volgens waarnemers zal de vraag naar de grondstof de komende tien jaar met 500 procent stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud