Advertentie
Advertentie

Top-designer Donckerwolke weg bij Bentley

©REUTERS

Luc Donckerwolke is weg bij Bentley. Hij verlaat meteen ook de Volkswagen-groep die Bentley overkoepelt en waarvoor hij bijna een kwarteeuw werkte.

Bentley maakte het vertrek van Donckerwolke (49) in een kort bericht bekend. Hij wordt opgevolg door Stefan Sielaff. Donckerwolke stond amper twee jaar aan het hoofd van de ontwerp-afdeling van Bentley. Donckerwolke kreeg een eigen design office en beschikte er over niet minder dan 124 ontwerpers en industrieel ontwerpers. De redenen voor zijn vertrek zijn nog niet bekend.

Op het autosalon van Genève in maart was Donckerwolke nog een van de uitblinkers. Het prototype EXP 10 van Bentley werd beschouwd als een van de mooiste nieuwe modellen op het salon. Zijn taak was het gezicht van Bentley op te frissen. Want sinds Volkswagen het merk in 2003 nieuw leven had ingeblazen met de GT was er wat sleet op het ontwerp gekomen. De auto's kwamen wat plomp en log over, was een veelgehoorde kritiek. Niet ongewoon na een slordige tien jaar. 

Het eerste wat Donckerwolke deed, was het bestaande prototype voor een terreinwagen voor Bentley terugroepen. Maar als een ontwikkelingsproces eenmaal is ingezet, zijn enkel nog details te wijzigen. Daarom draagt de ultraluxe terreinwagen Bentayga, die volgend jaar bij de Bentley-dealers staat, maar zeer gedeeltelijk de handtekening van de in Lima geboren Belg.

Donckerwolkes opdracht bij Bentley was niet zijn eerste bij het multimerkenconcern dat de Volkswagen-groep is. Hij werkt er al sinds 1992 en passeerde bij bijna alle merken. Vooral bij Audi en Lamborghini maakte hij indruk. Bij dat laatste Italiaanse merk stond hij voor de alom geprezen Murciélago en de Gallardo. Lang leek hij voorbestemd om hoofddesigner van de Volkswagen-groep te worden, maar die topjob ging in 2007 naar Walter Da Silva.

En dat was misschien maar goed ook. Het zou Donckerwolke op de VW-hoofdzetel in Wolfsburg hebben doen belanden, vol vergaderingen, management en met steeds minder tijd voor wat hij het liefst doet: auto's ontwerpen. 'Auto-ontwerpers zijn eigenlijk verwende jongetjes. Ze willen gewoon met autootjes blijven spelen', zei hij anderhalf jaar geleden in een interview met De Tijd. Bentley bood hem die gouden kans.

Donckerwolke kon het uitstekend vinden met de eerder dit jaar terug getreden voorzitter van de Volkswagen-groep, Ferdinand Piëch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud