Top Volkswagen schikt rechtszaak voor 9 miljoen euro

Voorzitter Hans Peter Pötsch en CEO Herbert Diess van Volkswagen. ©Swen Pförtner/dpa

CEO Herbert Diess en voorzitter Hans Dieter Pötsch hebben een dading gesloten met het Duitse gerecht over mogelijke marktmanipulatie.

Tegen Diess, die sinds 2018 aan het hoofd staat van de grootste Europese autobouwer en Pötsch, een vertrouweling van de controlerende aandeelhoudersfamilies Piëch en Porsche, liep een strafprocedure wegens mogelijke marktmanipulatie. 

Ook de voormalige CEO van de Volkswagen-groep, Martin Winterkorn, werd geviseerd. Het trio zou al veel langer dan ze toegeven hebben geweten dat er een probleem was met de sjoemelsoftware bij modellen van de autoconstructuur.

2,5 miljoen
Terugroepactie
Volkswagen moest 2,5 miljoen wagens terugroepen door Dieselgate.

De top van Volkswagen  zou de markt met opzet te laat hebben geïnformeerd over de ware toedracht van de emissiefraude die in 2015 in de Verenigde Staten aan het licht kwam. Dat leidde tot een onderzoek door de Duitse financiële waakhond Bafin.

Het bestuur heeft Diess en Pötsch steeds verdedigd. Zij ontsnappen dankzij de betaling van 9 miljoen euro door VW aan een rechtszaak. Dat bevestigt een woordvoerder van Volkswagen aan het Duitse persagentschap DPA. Of Martin Winterkorn ook zijn rechtszaak kan afkopen, is niet bekend.

Ontslag

Winterkorn stond bij het emissieschandaal meteen in de vuurlinie en moest snel ontslag nemen. Pötsch, indertijd de financieel directeur van de groep, bleef lange tijd uit de schijnwerpers. Diess ontsprong ook eerst de dans. Hij was weliswaar de chef van het merk Volkswagen, maar was pas enkele maanden voor de uitbraak van het schandaal bij de groep gekomen.

Bij het fraudeschandaal bleek dat Volkswagen de uitstoot van dieselwagens manipuleerde. Software herkende wanneer een wagen een officiële test onderging en zorgde ervoor dat de uitstoot dan tijdelijk gedrukt werd. In reële rijomstandigheden lagen de prestaties, brandstofverbruik en uitstoot hoger dan wat uit de tests bleek.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud