Advertentie

Topman Axel Miller vertrekt onverwacht bij D'Ieteren

Ex-D'Ieteren-CEO Axel Miller. ©Photo News

Axel Miller vertrekt als CEO van D'Ieteren. 'We hebben een andere visie op de toekomst en op leiderschapsstijl', klinkt het bij de autogroep.

Hij stapt ook uit de raad van bestuur en legt al zijn andere functies bij D'Ieteren en zijn dochterondernemingen neer.

Axel Miller (54) werd in mei 2010 bestuurder bij de Brusselse familiale groep D'Ieteren, in ons land de invoerder van de Volkswagen-merken. Drie jaar later, in mei 2013, werd de advocaat onverwacht benoemd tot CEO en gedelegeerd bestuurder.

Jean-Pierre Bizet moest dan na een succesvolle periode wijken als topman, iets waarop hij toen misnoegd reageerde. Miller had er bij zijn aantreden een passage als topman van het beurshuis Petercam op zitten.

In de financiële crisis verwierf hij nationale bekendheid als de grote baas van Dexia, de Belgische-Franse bank-verzekeraar waarvan het bijna-faillissement ons land op een haar na mee de afgrond in sleurde.

Moleskine

Miller stond meer dan vijf jaar aan het hoofd van D’Ieteren en transformeerde de groep tot een holding weg van de autosector, de bakermat van de groep. Dat deed hij onder meer met de overname van de Italiaanse maker van luxenotaboekjes Moleskine. Een overname die aanvankelijk niet goed rendeerde en pas recentelijk in beter vaarwater lijkt te komen.

Volgens het persbericht heeft Miller tijdens zijn bewind 'een kwaliteitsvol team opgebouwd en gezonde en solide resultaten geboekt'. De jaarresultaten over 2018 waren in ieder geval prima met een omzetgroei van 6,9 procent en bijna 16 procent meer winst (in de definitie van D’Ieteren, met name het vergelijkbaar aangepast bedrijfsresultaat voor belastingen).

Onder Miller verkocht D’Ieteren een belang van 40 procent in Belron, het autoruitenbedrijf dat bij ons vooral bekend is door de merknaam Carglass. Mede door die opbrengst zit de holding op een berg cash van 1,14 miljard euro. Op groepsniveau telt D'Ieteren nog altijd 839 miljoen nettoschulden, precies omdat Belron zich voor de uitkering van een speciaal dividend aan de moederholding dieper in de schulden moest steken. 

Een deel van de cash op de rekening stamt ook nog uit de verkoop van D’Ieterens belang in de autoverhuurder Avis Europe. Een echt grote overname kon Miller nooit realiseren.

Haar in de boter

Tussen Miller en D’Ieteren lijkt er nu een flink haar in de boter, wat tot een plotse breuk heeft geleid. Volgens het persbericht zijn de raad van bestuur en Miller 'tot de vaststelling gekomen dat hun visies op de toekomstige ontwikkelingen van de groep en de leiderschapsstijl niet langer samenvallen'. Daarom hebben ze besloten de samenwerking te verbreken.

D’Ieteren wordt in afwachting van een nieuwe CEO geleid door de andere leden van het directiecomité: financieel directeur Arnaud Laviolette en Francis Deprez. Die laatste werd in 2016 binnengehaald om nieuwe business uit te bouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud