Topman BMW: 'Nog twee jaar chiptekort'

'De verwachting is dat binnen twee jaar vraag en aanbod weer in evenwicht zijn', aldus Oliver Zipse, topman van de Duitse autoproducent. ©Sven Hoppe/dpa

BMW verwacht binnen twee jaar een oplossing voor het wereldwijde tekort aan chips, dat de productie van auto's wereldwijd in de weg zit.

De autofabrikant wijst erop dat bedrijven en overheden zich op het probleem concentreren. 'De verwachting is dat binnen twee jaar vraag en aanbod weer in evenwicht zijn', aldus Oliver Zipse, topman van de Duitse autoproducent.


Chips in auto's worden in van alles gebruikt, van navigatiesystemen tot bepaalde achteruitkijkspiegels. De tekorten dwingen autofabrikanten de productie te beperken. BMW moest ook een tweetal fabrieken tijdelijk stilleggen. Dat gebeurt op het moment dat de vraag naar auto's aantrekt, zoals bijvoorbeeld in China, de grootste automarkt ter wereld.

Lockdown


De chipschaarste ontstond nadat consumenten massaal elektronische gadgets kochten terwijl ze thuis opgesloten zaten vanwege lockdowns. Tegelijk trekken bijvoorbeeld autoverkopen ook weer aan, waardoor meer chips nodig zijn voor de productie.
De kwestie heeft geleid tot brede inspanningen om de productie op te voeren. De Europese Commissie wil de productie van chips in de EU verdubbelen tot ten minste 20 procent van het wereldaanbod in 2030. Europa wil voor belangrijke componenten minder afhankelijk zijn van buitenlandse bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud