Topman Opel stapt op

Karl-Friedrich Stracke op het autosalon in Genève, in maart van dit jaar - foto: Uli Deck

Een donderslag bij heldere hemel. Zo omschrijft de Duitse pers de onverwachte beslissing van Karl-Friedrich Stracke om op te stappen als CEO van Opel en voorzitter van General Motors Europe.

Rüsselsheim, waar de hoofdzetel van Opel gevestigd is, deelde het nieuws mee. Stracke (56), werd pas enkele maanden geleden aangesteld tot voorzitter van GM Europe. De Duitser was al sinds april vorig jaar CEO van Adam Opel AG, de noodlijdende Duitse autobouwer.

Stracke gaat nu ‘bijzondere projecten’ uitvoeren voor rekening van het moederbedrijf General Motors, zo luidt het. Stephen Girsky, vice-voorzitter van GM Europe zal tijdelijk de Europese activiteiten van ’s werelds grootste autobouwer leiden. GM is al begonnen met de zoektocht naar een opvolger van Stracke.

‘Ik verlaat mijn functie in de wetenschap dat Opel/Vauxhall de goede richting is ingeslagen en ik verheug me erop dat ik andere taken voor GM kan opnemen’, zo wordt Stracke in een korte mededeling van de autogroep geciteerd. Opel is al jaren het zorgenkind van GM en blijft de verliezen opstapelen.

Buitengegooid

Het Handelsblatt schrijft vrijdag dat Stracke helemaal niet uit eigen beweging opstapt, maar 'op zijn Amerikaans' is buitengegooid. Dan Akerson zou naar verluidt persoonlijk naar Duitsland gekomen zijn om Stracke te vertellen dat hij niet tevreden is over diens 'performance'.

De Duitse zakenkrant vindt dat Stracke veel te snel de laan wordt uitgestuurd. 'Wie met zulke hire-and-fire-methoden een aangeslagen concern als Opel wil saneren, moet niet verwonderd zijn als hij precies het tegenovergestelde bereikt. Het management van GM moet zich zo wezenlijk verantwoorden voor de ondergang van het Duitse-traditiemerk Opel.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud