Toyota blijft grootste autobouwer

De nieuwe Toyota Camry 2015 werd vorige week voorgesteld op de New York International Auto Show. ©REUTERS

Het Japanse autoconcern Toyota heeft ook in het eerste kwartaal meer voertuigen verkocht dan zijn grote concurrenten General Motors (GM) en Volkswagen. De Japanners kronen zich zo voor het derde kwartaal op rij tot grootste autoproducent ter wereld.

Van januari tot en met maart verkocht Toyota wereldwijd 2,58 miljoen wagens (inclusief dochterbedrijven Daihatsu en Hino), zowat 6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2013. Toyota genoot onder meer van een sterke vraag in het thuisland Japan en in China.

De strijd om de tweede plaats is een nek-aan-nekrace tussen het Duitse Volkswagen en het Amerikaanse General Motors (GM), die elk ongeveer 2,4 miljoen voertuigen aan de man brachten. Bij het Duitse autobedrijf zijn de verkopen van truckmerken MAN en Scania evenwel nog niet naar buiten gebracht.

Ook in 2013 was Toyota de grootste autobouwer wereldwijd. Het verkocht toen 9,98 miljoen wagens, tegen 9,73 miljoen voor Volkswagen (inclusief MAN en Scania) en 9,71 miljoen voor GM.

Masatoshi Nishimoto, analist bij IHS automotive in Tokio, vertelde Bloomberg dat hij verwacht dat Toyota de positie van grootste autobouwer zal blijven bekleden tot in 2016 of 2017. Om dan nog op kop te blijven zou het Japanse concern sterker moeten groeien in China, de grootste automarkt ter wereld.

Dat het voorbije eerste kwartaal – het laatste van Toyota’s boekjaar – sterk was, is ook financieel meegenomen. Toyota zei eerder op een recordwinst van 1.900 miljard yen (13,4 miljard euro) af te stevenen, grotendeels dankzij een zwakkere yen.

General Motors was in het tweede kwartaal van 2014 de laatste die de verkopen van Toyota wist te overtreffen. Toyota haalde in 2008 GM in als grootste autoproducent ter wereld. Daarvoor was GM 77 jaar lang marktleider.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud