Advertentie
Advertentie

Toyota bouwt meer dan 10 miljoen wagens

Een pittige Toyota Vitz GRMN Turbo rally-concept car op het autosalon van Tokio - Foto AFP ©AFP

Toyota deed vorig jaar wat nog geen autoconstructeur had voorgedaan: in twaalf maanden meer dan 10 miljoen wagens produceren.

Het 77-jarige Japanse concern, dat zijn hoofdzetel heeft in Nagoya, assembleerde in 2013 in totaal 10,12 miljoen voertuigen, 2,1 procent meer dan in 2012. In het totaalcijfer is rekening gehouden met alle merken van de groep: Toyota, Daihatsu (stads- en mini-autootjes), Hino (vrachtwagens) en Lexus (luxewagens).

Uit alle fabrieken samen rolden dagelijks bijna 28.000 wagens. Daarvoor waren meer dan 325.000 medewerkers aan de slag in 50 productievestigingen gelegen in een dertigtal landen en op alle continenten.

Opvallend is dat Toyota meer dan 40 procent van alle auto’s in thuisland Japan bouwde. Daarmee onderscheidt het concern zich van andere Japanse autobouwers, zoals bijvoorbeeld Nissan, die hun productie veel meer gedelokaliseerd hebben.

Grootste autogroepen naar verkoop

  1. 1. Toyota 9,98 miljoen
  2. 2. General Motors 9,7 miljoen
  3. 3. Volkswagen 9,5 miljoen
  4. 4. Renault-Nissan 8,3 miljoen
  5. 5. Hyundai Motor-Kia 7,6 miljoen

Dat Toyota vorig jaar de kaap van 10 miljoen kon ronden, was vooral te danken aan de gestaag groeiende vraag in de groeilanden en vooral dan in China. Daar werden in 2013 bijna 22 miljoen auto’s aan de man gebracht. Ook de Amerikaanse automarkt, goed voor 15,6 miljoen wagens, hielp een stevig handje.

Voertuigen bouwen is een zaak, ze verkopen een andere. Daarom stelt Toyota zich voor dit jaar tot doel niet alleen meer dan 10 miljoen auto’s te bouwen, maar er ook 10 miljoen te verkopen. Vorig jaar bleef de verkoop steken op 9,98 miljoen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud