Toyota brengt in 2015 brandstofcelwagen op de markt

Foto AFP ©AFP

Toyota wil automobielgeschiedenis schrijven. Het Japanse concern gaat in 2015 in de Verenigde Staten een eerste brandstofcelwagen voor particulieren op de markt brengen. Daarvoor moet wel nog een net met aangepaste tankstations uitgebouwd worden.

Een brandstofcelwagen rijdt op waterstof en stoot enkel maar waterdamp uit.

De verkoopstart is gepland voor de Amerikaanse staat Californië, zo kondigde het Japanse concern aan in Las Vegas. De auto heeft een elektrische aandrijving en de stroom daarvoor wordt opgewekt met brandstofceltechnologie. Toyota stelde in Las Vegas een prototype voor met de naam FCV.

De Japanse autobouwer wijst erop dat waterstof op grote schaal met behulp van hernieuwbare energie gegenereerd kan worden. Een volgetankte auto zou in geval van nood bovendien een huis een week lang van energie kunnen voorzien.

De technologie, waarnaar ook andere autobouwers al lange tijd onderzoek voeren, wordt regelmatig bekritiseerd als niet efficiënt genoeg. Maar Toyota heeft in de VS al sinds 2002 prototypes rondrijden. Ondertussen zijn de kosten voor de tank en de aandrijving met 95 procent teruggedrongen, zo luidt het. Het voertuig kan in drie tot vijf minuten volgetankt worden en heeft 10 seconden nodig om van 0 tot 100 km/u te accelereren.

Volgens Toyota heeft een auto met volle tank een rijbereik van zowat 480 kilometer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud