Toyota en Uber samen in race naar zelfrijdende auto

Uber wil op termijn zelfrijdende taxi's inzetten. ©AFP

De Japanse autobouwer investeert 500 miljoen dollar in Uber. Beide bedrijven gaan samenwerken om tegen 2021 zelfrijdende Toyota's te kunnen inzetten voor Uber-diensten.

Uber legde na een dodelijk ongeval zijn testen met zelfrijdende wagens in de Verenigde Staten stil. Maar door een nieuwe deal met Toyota worden de zelfrijdende ambities van het taxidienstenbedrijf nieuw leven ingeblazen. 

Toyota, dat eerder al een beperkte investering in Uber deed, pompt 500 miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf. Bij de deal krijgt Uber een waardering mee van 72 miljard dollar, ongeveer evenveel als bij een recente kapitaalinjectie door Waymo, een zusterbedrijf van Google (Alphabet).

Guardian

De zelfrijdende technologie van Uber zal gecombineerd worden met de Guardian-veiligheidstechnologie van Toyota, die onder meer auto's op het juiste rijvak houdt. Door de combinatie hopen ze allebei de achterstand op andere concurrenten als General Motors en Waymo in dit domein in te halen. 

Het is de bedoeling de technologie in te bouwen in Toyota's monovolume Sienna. Die zouden dan vanaf 2021 gebruikt kunnen worden in een Uber-vloot van zelfrijdende wagens. 

Beide bedrijven zijn niet exclusief aan elkaar verbonden. Uber heeft nog samenwerkingsakkoorden met Volvo en Daimler (Mercedes-Benz). Toyota investeerder al eerde 1 miljard dollar in het Aziatische Grab en heeft een partnerschap met het geplaagde Chinese Didi Chuxing. Daarnaast zitten de Japanners ook in de lokale Uber-concurrent Japan Taxi. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect