Advertentie
Advertentie

Toyota stapt uit Tesla

De elektrische Toyota RAV4 rijdt rond met Tesla-batterijen. ©REUTERS

De Japanse autobouwer Toyota heeft zijn belang in de elektrische autobouwer Tesla verkocht.

Dat liet Toyota weten aan persbureau Bloomberg. Een woordvoerder baseert de beslissing op een 'regelmatige herziening van de investeringen.'

Toyota en Tesla sloegen in 2010 de handen ineen. Toyota kocht toen voor 50 miljoen dollar (ruim 44 miljoen euro) een belang van 3 procent. Omgekeerd kocht Tesla voor 42 miljoen dollar een oude Toyota-fabriek in Californië. Daar is in de afgelopen jaren de populaire Tesla Model S gemaakt.

De verwachtingen waren destijds hooggespannen, maar de samenwerking werd geen succes. Toyota en Tesla werkten samen onder meer aan de elektrische SUV Toyota RAV4, maar die auto verkocht matig en moest meerdere keren worden teruggeroepen.

Eigen project

De Japanners verkochten daarom in 2014 een eerste deel van hun belang in de Amerikaanse autobouwer. Eind vorig jaar ging de rest van de Tesla-aandelen de deur uit.

Toyota, de maker van de populaire hybride Prius, heeft niet toevallig eind vorig jaar een eigen project opgezet voor volledig elektrische auto's. Toyota wil dat die auto's al rond 2020 rondrijden. Tokio is dan gastheer van de Olympische Spelen, met Toyota als een van de belangrijkste sponsors.

De Japanse autobouwer investeerde ook in het populaire Amerikaanse taxi-platform Uber. De klassieke autobouwers worstelen al langer over hoe ze de nieuwe concurrenten in Silicon Valley moeten beconcurreren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud