opmerkelijk

Trump haalt uit naar 'politiek correcte' autobedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump maakte zich woensdagavond boos op autofabrikanten die zich verzetten tegen zijn plannen om de verbruiksnormen te versoepelen.

‘Dankzij mijn voorstel aan de politiek correcte autobedrijven zou de gemiddelde prijs van een wagen voor consumenten met 3.000 dollar verlaagd worden, terwijl de wagens merkelijk veiliger zouden worden (…) Zeer kleine impact op het milieu. Domme directeurs!’, schreef hij in een tweet. 

De tweet was blijkbaar ingegeven door een compromis dat de automakers Ford, Honda, BMW en Volkswagen hebben bereikt met de Californische regulator om nieuwe wagens in de VS minder te laten verbruiken. Californië gaat daarmee in tegen de plannen van de president en dat zint hem duidelijk niet. In latere tweets pakte hij ook Ford aan. De legendarische oprichter Henry Ford zou 'heel teleurgesteld' zijn als hij zag wat zijn opvolgers aan het doen zijn, klonk het.

Versoepeling

Trump deed een jaar geleden een voorstel om de verbruiks- en uitstootnormen aanzienlijk te versoepelen. Daarmee wil hij de strengere regels terugdraaien die onder de vorige president, de Democraat Barack Obama, waren ingevoerd.

Volgens Trump kunnen auto’s dankzij die deregulering veel goedkoper worden, maar verschillende experts en zijn eigen milieuagentschap EPA betwisten dat. Ook de autosector maant Trump al maanden aan zijn plannen bij te sturen, onder meer om dure rechtszaken met Californië en andere staten met een strengere milieuwetgeving te vermijden. Ook voor hun imago zou het geen goede zaak zijn de versoepeling van milieunormen luidop toe te juichen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect