Twee Amerikanen bekennen dat ze Ghosn hielpen te ontsnappen

Een bus met aan boord waarschijnlijk Michael Taylor en zijn zoon Peter komt maandag aan bij de rechtbank in Tokio. ©AFP

Twee Amerikanen hebben maandag in de Japanse hoofdstad Tokio schuldig gepleit aan het helpen van de ex-topmanager Carlos Ghosn bij zijn ontsnapping uit het land.

Het blijft tot de verbeelding spreken: de manier waarop Carlos Ghosn, de vroegere CEO van autoreus Renault-Nissan, eind 2019 in een koffer uit Japan werd gesmokkeld en via Turkije in zijn thuisland Libanon belandde. Op die manier kon hij ontkomen aan de Japanse justitie die Ghosn wil berechten wegens beweerd financieel geknoei. Ghosn spreekt die beschuldigingen tegen en zegt bovendien dat hij in Japan slecht behandeld werd.

De ophefmakende vlucht was maar mogelijk met de hulp van zo'n 15 mensen in diverse landen, onder wie de Amerikanen Michael Taylor en diens zoon Peter. Vader Taylor is een gewezen commando van het Amerikaanse leger. Na zijn vertrek uit het leger ging hij aan de slag als privébeveiligingsexpert.

Lange arm

In tegenstelling tot Ghosn, die door Libanon niet kan worden uitgeleverd aan Japan, konden de Taylors niet ontsnappen aan de lange arm van het Japanse gerecht. Ze werden een jaar geleden gearresteerd in de VS en na een lange strijd tegen hun uitlevering uiteindelijk toch overgevlogen naar Japan.

De Amerikanen Michael en Peter Taylor riskeren drie jaar cel omdat ze Carlos Ghosn geholpen hebben bij diens ontsnapping uit Japan.

Daar verschenen ze maandag voor het eerst voor de rechtbank, waar ze schuldig pleitten. Ze worden ervan verdacht 1,3 miljoen dollar (iets meer dan 1 miljoen euro) te hebben gekregen voor het helpen ontsnappen van Ghosn. Ze riskeren drie jaar cel, maar hun periode in voorarrest kan daarvan worden afgetrokken. Dat belet niet dat hen mogelijk een zware periode wacht in een Japanse cel.

Eerder dit jaar werden in Turkije al twee piloten en een functionaris van een privéluchtvaartmaatschappij veroordeeld in de zaak. Zij ontkennen echter geweten te hebben dat Ghosn zich aan boord van hun vliegtuig bevond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud