Uber boekt miljardenverlies

©REUTERS

De nieuwe CEO van Uber pakt uit met een snelle omzetgroei, maar de verliezen blijven zich opstapelen.

Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app, heeft vorig jaar een verlies geleden van 4,5 miljard dollar (3,6 miljard euro). De omzet bedroeg 7,5 miljard dollar. Dat blijkt uit een presentatie die door het technologieportaal "The Information" werd gepubliceerd. Uber bevestigde de cijfers aan het persagentschap Bloomberg.

Uber heeft een turbulent jaar achter de rug. CEO Travis Kalanick moest in juni opstappen, nadat het bedrijf in opspraak was gekomen door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

Kalanick werd opgevolgd door Dara Khosrowshahi, die sinds 2005 aan het hoofd stond van reisbedrijf Expedia. Hij kan voor het eerste volledige kwartaal dat hij Uber leidde - het slotkwartaal van 2017 - een aanzienlijke verbetering van de cijfers voorleggen. De omzet bedroeg in het laatste kwartaal 2,22 miljard dollar, 61 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale waarde van de Uber-ritten steeg tot 11,1 miljard dollar.

Uit de cijfers blijkt nog dat UberEats, de app voor maaltijdleveringen, goed is voor ongeveer 10 procent van de omzet van Uber Technologies.

De jaarcijfers vergelijken met die van 2016 is moeilijk. Uber gaf geen volledige cijfers vrij voor dat jaar en het heeft de voorbije jaren zijn boekhoudmethode aangepast. Bovendien leed Uber miljarden dollars verlies in China, totdat het die activiteit in 2016 verkocht in ruil voor een belang van 17,5 procent in zijn Chinese rivaal Didi Chuxing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content