Advertentie

Uber en Volvo werken aan zelfrijdende auto

Het Amerikaanse internettaxibedrijf en de Zweedse autobouwer steken gezamenlijk 300 miljoen dollar in hun project.

De investering moet uiteindelijk leiden tot auto's die volledig zelfstandig kunnen rijden, meldden ze donderdag. De auto's zullen worden gemaakt door Volvo, dat ze vervolgens verkoopt aan Uber. Die kan de autonome auto's gebruiken voor het aanbieden van chauffeurloze taxidiensten. De bedrijven verwachten die volledig zelfrijdende taxi in 2021 op de weg te kunnen hebben.

Uber introduceert nog deze maand al een eerste reeks zelfrijdende wagens in Pittsburgh (Pennsylvania). Het gaat om SUV's van Volvo, die uitgerust zijn met tientallen sensoren die gebruik maken van camera's, lasers, radar en gps. Voorlopig blijft er wel nog steeds iemand op de bestuurdersplaats zitten. Volvo heeft al een aantal wagens geleverd, tegen het einde van het jaar moeten dat er in totaal honderd zijn.

Otto

Uber, dat geen intentie heeft om eigen zelfrijdende wagens te gaan bouwen, kondigde ook de overname aan van Otto, een Californisch bedrijf dat gespecialiseerd is in software voor zulke auto's. 'Samen beschikken we over een van de sterkste ingenieursgroepen voor zelfrijdende wagens ter wereld', zeggen ze in een persbericht. Otto heeft de technologie in huis, terwijl Uber over de praktische ervaring beschikt.

Het is niet duidelijk hoeveel Uber op tafel legde voor het bedrijf met 90 werknemers. Otto-stichters Anthony Levandowski en Lior Ron hebben een verleden bij internetgigant Google, waar ze respectievelijk aan de zelfrijdende Google-auto en de kaartendienst Google Maps werkten.

Eerder deze week liet Ford al weten te werken aan zelfrijdende auto’s. De Amerikaanse constructeur voorziet de grootschalige productie eveneens rond 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud