Advertentie

Uber haalt miljard op voor zelfrijdende auto's

Een pilootmodel van een zelfrijdende wagen van Uber. ©AFP

Het Amerikaanse mobiliteitsplatform Uber krijgt een miljard dollar van Toyota, Denso en Softbank. Het verse kapitaal is voor de afdeling die autonome voertuigen ontwikkelt.

De kapitaalronde komt kort voor de beursintroductie van Uber volgende maand. Het geld gaat naar de afdeling Advanced Technologies Group (ATG), die onder meer zelfrijdende wagens maakt. Die tak wordt verzelfstandigd, maar blijft wel onder de controle van Uber.

De Japanse groep SoftBank  investeert 333 miljoen dollar via zijn 100 miljard grote investeringsfonds Vision Fund. Toyota  en de auto-onderdelenmaker Denso  stoppen samen 667 miljoen dollar toe. Toyota houdt de komende drie jaar ook maximaal 300 miljoen dollar beschikbaar om de kosten te dekken voor de bouw van commerciële zelfrijdende voertuigen.

ATG wordt volgens Uber gewaardeerd op 7,25 miljard dollar. Voor de hele Uber-groep is sprake van een waarde van rond 100 miljard dollar, maar zekerheid daarover komt er pas als de intekenprijs van de aandelen bekend wordt.

'Geen garantie op succes'

De externe investering in zelfrijdende wagens moet de beleggers in Wall Street geruststellen dat Uber de ontwikkelingskosten van de afdeling niet alleen hoeft te dragen. Sinds de opstart van de afdeling in 2016 gaf het er al 1,07 miljard dollar aan uit, wat weegt op de winstgevendheid. Uber maakte vorig jaar ruim 3 miljard dollar verlies en waarschuwde in zijn prospectus dat de ontwikkeling van autonome wagens ‘veel geld en tijd vraagt en dat succes niet gegarandeerd is’.

De nieuwe vennootschap ATG krijgt een raad van bestuur met zes vertegenwoordigers van Uber, en telkens een van SoftBank en Toyota. Eric Meyhofer, nu al het hoofd van ATG, wordt CEO.

Het is uitzonderlijk dat een bedrijf net voor zijn beursintroductie nog zoveel geld ophaalt op de private markt. Eind deze maand organiseert Uber zijn roadshow - een rondgang bij grote kandidaat-investeerders. Verwacht wordt dat het zowat 10 miljard dollar ophaalt op de beurs bij een waardering van 90 à 100 miljard.

SoftBank en Toyota investeerden al eerder in Uber. SoftBank is met een belang van meer dan 16 procent, via een kapitaalronde van 8 miljard vorig jaar, zelfs de grootste aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud