Vanaf de zomer opnieuw Saab-productie in Zweden

Foto EPA ©EPA

De Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan wordt in augustus weer opgestart. Dan wordt opnieuw begonnen met de productie van de 9-3 in sedan- en cabrioversie. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg, dat een brief van Saab aan een onderdelenleverancier in handen kreeg.

Saab werd eind 2008 door General Motors verkocht aan de Nederlandse investeerder Victor Muller, de eigenaar van sportwagenfabrikant Spyker. Maar al gauw rezen er financiële problemen en in 2011 ging Saab failliet. De autofabrikant was er op eigen kracht niet in geslaagd om de productie op gang te brengen en investeringen door Chinese partners werden gedwarsboomd door voormalig eigenaar en aandeelhouder General Motors.

Na het faillissement werd het bedrijf doorverkocht aan een internationaal consortium van Chinese, Zweedse en Japanse investeerders. Het consortium NEVS (National Electric Vehicle Sweden), dat vorig jaar de belangrijkste activa van Saab Automobile en dochters Saab Automobile Powertrain en Saab Automobile Tools kocht, is van plan zich te profileren als maker van elektrische auto's, bestemd voor de Chinese markt.

De verkoop van Saab 9-3-modellen met dieselmotor moet de overstap mogelijk maken. Later dit jaar zou de break 9-3X aan het gamma worden toegevoegd en in 2014 zou er dan een elektrische versie van 9-3 komen.

Het is de bedoeling tegen 2016 120.000 wagens te bouwen. Daarmee zou de productie in de buurt komen van de piek van 133.000 wagens die Saab in 2006 bereikte. Over het welslagen van het project is er echter veel scepsis.

De productie zou opgestart worden in de hoofdfabriek van Saab in Trollhättan. In de Zweedse stad werkten vroeger 3.400 mensen voor Saab - dat kwam overeen met 7 procent van de lokale bevolking. Inmiddels is bijna 40 procent van de jongeren er werkloos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud