Vaticaan gokte met geld schenkingen op kredietwaardigheid Hertz

Kardinaal Giovanni Angelo Becciu. ©AFP

Het Vaticaan heeft een deel van zijn portefeuille van 528 miljoen euro aan schenkingen besteed aan zeer risicovolle beleggingsproducten. Het ontsnapte ternauwernood aan een groot verlies.

Paus Franciscus oreerde in 2018 nog dat financiële speculatie onaanvaardbaar is op ethisch vlak, maar nu blijkt dat het Vaticaan zelf niet zonder zonde is. De Britse zakenkrant Financial Times achterhaalde dat de Heilige Stoel gegokt heeft op de kredietwaardigheid van de Amerikaanse autoverhuurder Hertz.

Met geld van schenkingen voor de armen en mensen in nood kocht het Vaticaan credit default swaps, beleggingsproducten die in het verleden vaak erg risicovol bleken. Het gokte erop dat Hertz in april 2020 niet in gebreke zou zijn gebleven op zijn schulden. Die zet draaide ternauwernood goed uit, waardoor het zijn volledige investering terugkreeg. Een maand later ging de autoverhuurder failliet.

'Rocketman'

Het secretariaat van het Vaticaan deed voorts nog een aantal andere interessante investeringen. Het financierde de film 'Rocketman' over het leven van de Britse zanger Elton John en het kocht een aantal luxueuze residenties in Londen.

Dat gebeurde allemaal onder toezicht van kardinaal Giovanni Angelo Becciu, die vorige maand de laan werd uitgestuurd voor 'verduistering'. Hij wordt ook gelinkt aan een Londense vastgoeddeal, waar het Vaticaan zijn tanden stuk op beet. Het betaalde uiteindelijk miljoenen euro's voor een onvoltooid vastgoedproject.

Becciu heeft gezworen dat hij zijn naam zal zuiveren omdat hij niets fout heeft gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat paus Franciscus op de hoogte was van de investeringen omdat die rechtstreeks via het secretariaat gebeurden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud