Vier op een rij voor Tesla

Topman Elon Musk van Tesla maakt een dansje bij de voorstelling van zijn Model 3 in China begin dit jaar ©REUTERS

Autobouwer Tesla boekte voor het vierde kwartaal op rij winst. De omzet in het tweede kwartaal lag hoger dan verwacht.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft voor het vierde kwartaal op rij winst geboekt. Dat blijkt uit de cijfers die na beurs werden bekendgemaakt. De winst kwam uit op 50 dollarcent per aandeel. Analisten gingen uit van een kwartaalverlies van 53 miljoen dollar of 1,06 dollar per aandeel.

Topman Elon Musk hield vast aan zijn doelstellingen om dit jaar meer dan een half miljoen auto's te leveren.

Tesla klokte in het tweede kwartaal af op 6,04 miljard dollar omzet. Dat is minder dan de 6,35 miljard in dezelfde periode vorig jaar maar wel meer dan de 5,37 miljard die analisten hadden voorspeld.

Begin juli maakt Tesla bekend dat het in het tweede kwartaal 90.650 auto's had afgeleverd. Dat zijn er meer dan de 74.130 die analisten hadden vooropgesteld. Tesla moest het afgelopen kwartaal zijn fabriek in Californië een tijd sluiten als gevolg van de coronacrisis. De fabriek in Shanghai kon dat productieverlies maar ten dele compenseren.

De grote vraag was of Tesla voor het eerst in zijn bestaan een vierde opeenvolgende kwartaal met winst zou kunnen voorleggen. Dat is nu gebeurd. Daarmee zou voor de Amerikaanse producent van elektrische auto's een belangrijk criterium vervuld zijn om te worden opgenomen in de Amerikaanse S&P500 aandelenindex.

Het vooruitzicht op de opname verklaart voor een deel de fenomenale stijging van het aandeel. Sinds begin dit jaar ging het maal vier. Na de bekendmaking van de cijfers ging het aandeel opnieuw de hoogte in.

Tesla zag de afgelopen drie maanden zijn hoeveelheid kasgeld toenemen met 535 miljoen dollar tot 8,6 miljard dollar. Dat geld gaat Tesla onder meer gebruiken om te investeren in zijn nieuwe fabriek in de VS, de productiefaciliteit die het bouwt in de buurt van Berlijn en de uitbreiding van de fabriek in Shanghai.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud