Vlaamse autokoper zweert diesel af

©EPA

Slechts een op de acht nieuwe auto's die Vlaamse particulieren in de eerste jaarhelft kochten, waren een diesel.

Particulieren kochten in de eerste jaarhelft in Vlaanderen 88.714 auto's. Daarvan waren er slechts 11.057 - of een op acht - een diesel

De diesel lijkt zo onder de Vlaamse autokopers te hebben afgedaan. De grote winnaar is de benzinewagen. Daarvan gingen er in Vlaanderen in de eerste jaarhelft 73.244 de deur uit (82,6 procent). Ook in Wallonië (26,9 procent) en Brussel (14,1 procent) zijn diesels weinig populair.

De 'ontdieseling' is minder uitgesproken bij bedrijfswagens. Diesels zijn daar nog de populairste keuze. Bijna 56 procent van de nieuw ingeschreven bedrijfswagens in ons land in de eerste jaarhelft, waren een diesel. 

Bedrijfswagens en particulieren opgeteld, is de benzinewagen de meest populaire optie (58,1 procent). De diesel kende zo sinds 2011 een ongeziene neergang. Eind 2011 was hij nog goed voor driekwart van de markt voor nieuwe auto's. Nu is het slechts 36,1 procent van de markt. 

De evolutie is een slechte zaak voor het milieu, klinkt het nog in het rapport. 'Een dieselmotor stoot in verhouding minder CO2 uit dan een vergelijkbare benzinemotor. De achteruitgang van het aantal ingeschreven dieselauto's betekent dat de gemiddelde daling van CO2-emissies, die de Belgische autosector tot nu toe elk jaar kon voorleggen, trager zal verlopen.' 

De Belg valt als een blok voor de SUV, als het gaat om de modellen. Dankzij kleine en middelgrote terreinwagens kan de SUV de eerste plaats wegkapen (36 procent). Het best verkopende model, ongeacht de categorie, is de Volkswagen Golf. Daarvan gingen 9.080 stuks over de toonbank. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect