Vlaamse regering eist 42,9 miljoen terug van Ford

(foto photonews) ©Photo News

De Vlaamse regering gaat 42,9 miljoen euro steun terug eisen van Ford. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen donderdag. De procedure wordt in gang gezet wanneer de beslissing in kader van de wet-Renault definitief is. Het geld zal worden gebruikt voor de economische heropleving van Limburg.

Na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk liet de Vlaamse minister-president, Kris Peeters, al weten dat zijn kabinet onderzocht of de 42,9 miljoen euro steun kon worden teruggevorderd die sinds 2002 aan het bedrijf was toegekend.

'Onze juridische dienst zegt ons dat we de steun die we de voorbije jaren aan Ford Genk gaven, kunnen recupereren', stelt Peeters nu. Concreet gaat het onder meer om opleidings- en investeringssteun die de jongste tien jaar is uitbetaald.

In het radioprogramma De Ochtend zei Peeters: 'Het is best mogelijk dat dit een procedureslag wordt. Daarom dring ik aan op een snel akkoord tussen Ford en de vakbonden, zodat we onder meer zicht krijgen op de gronden en hoe we de economische activiteit een boost kunnen geven.'

Krijgt de overheid het geld terug, dan zal het integraal besteed worden aan de economische uitbouw van Limburg en dus bovenop 57,9 miljoen euro komen die de regering oorspronkelijk opzij had gezet voor de bouw van drie nieuwe modellen in Genk. 

Blokkering

Intussen blijft de Mondeolaan, waar de vier voornaamste toeleveranciers van Ford Genk gevestigd zijn, nog steeds door stakersposten geblokkeerd. Hierdoor kunnen ook vandaag donderdag geen werknemers in deze bedrijven noch bij Ford aan de slag, zo melden de vakbondsmensen ter plaatse. De ochtendploegen bij SML, IAC, Syncreon, Lear én bij Ford Genk zijn donderdagmorgen om 6.00 uur niet kunnen opstarten. Hierdoor kunnen er geen onderdelen voor Ford Genk worden gemaakt, en moeten de werknemers daar vruchteloos toekijken. 

De directie van de vier toeleveranciers en de vakbonden hebben woensdag na een vergadering beslist om geen loon of stakingsvergoedingen te betalen. Daarmee wordt de druk opgedreven op diegenen die zich niet  eerleggen bij de meerderheid die via het referendum heeft aangegeven het werk te willen hervatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud