'Volkswagen kan 6 miljard euro puren uit beursgang Traton'

Volkswagen controleert de truckbouwer MAN ©REUTERS

De Duitse autobouwer VW heeft zijn bus- en truckactiviteiten gebundeld onder de naam Traton. Een beursgang van Traton zou volgens berichten 6 miljard euro kunnen opleveren.

Volkswagen heeft naast zijn uitgebreide collectie aan automerken van Audi tot Bentley ook een aantal truck- & busbedrijven onder zijn vleugels. De merken MAN , Scania en het Braziliaanse Volkswagen Caminhões e Ônibus vormden vroeger de divisie Volkswagen Truck & Bus. Maar dat wordt nu omgevormd tot een apart bedrijf met de naam Traton.

Volgens Traton-CEO Andreas Renschler moet het nieuwe merk het bedrijf aantrekkelijker maken als werkgever én op de kapitaalmarkten. Door de aparte structuur is het ook gemakkelijker om aandelen van deze divisie uit te geven. De verzelfstandiging moet Traton ook beter wapenen voor de concurrentie met bedrijven als Volvo  en Daimler .

Volgens het Duitse blad Manager Magazin overweegt Volkswagen een beursgang van Traton volgend jaar. De verkoop van een belang van 25 procent zou 6 miljard euro kunnen opbrengen. Maar een woordvoerder van Volkswagen beklemtoonde na het bericht dat er geen beslissing genomen is. 

Bestelwagens

Eerder deze week maakte Volkswagen bekend dat het een strategische samenwerking wil aangaan met zijn Amerikaanse concurrent Ford . Beide bedrijven onderzoeken samenwerking bijvoorbeeld voor de ontwikkeling en de productie van professionele voertuigen als bestelwagens en pick-ups.

Maar beide bedrijven onderstrepen dat het niet zal gaan om een fusie of overname en dat er geen aandelen uitgewisseld zullen worden.

In de autosector, waar heel wat fusies en overnames uitdraaiden op mislukkingen wordt vaak samengewerkt rond specifieke modellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud