Volkswagen rijdt vlekkeloze rit

CEO Martin Winterkorn bij de presentatie van de VW XL Sport eerder deze maand in Parijs ©Bloomberg

Volkswagen zit op schema. De doelstellingen voor het hele jaar worden gehandhaafd, de winst over het derde kwartaal was beter dan verwacht.

De grootste autoconstructeur van Europa en de op GM en Toyota na grootste ter wereld, zag zijn nettowinst over het derde kwartaal fors toenemen. Ze steeg met liefst 58 procent tot 2,93 miljard euro. De omzet ging 4,1 procent hoger tot 48,9 miljard euro.

De operationele winst ging 16 procent hoger tot 3,2 miljard en dat was een pak meer dan de 2,9 miljard die de markt had verwacht. De groep dankt dat vooral aan de uitzonderlijke verkoop van de merken Audi en Skoda in het algemeen en de aanhoudende robuuste groei in China in het bijzonder. Het aandeel schoot bij de opening tot vier procent hoger.

De bijdrage van het hoofdmerk Volkswagen tot die winst werd opnieuw kleiner en zakte over de eerste negen maanden met een vijfde tot 1,7 miljard. Daarom kondigde CEO Martin Winterkorn eerder al een besparingsprogramma aan om de kosten bij VW op jaarbasis met liefst 5 miljard te verminderen. Daardoor zou de winstmarge van het merk Volkswagen tegen 2018 opnieuw moeten stijgen naar minstens 6 procent, nu is dat nog maar 2,3 procent, voor de hele groep is dat 6,4 procent.

Het management blijft bij zijn doelstellingen inzake winst - een marge van 5,5 à 6,5 procent op de omzet - maar hanteert een wel erg ruime vork voor die omzet. Die zou met 3 procent kunnen stijgen, maar ook met 3 procent kunnen dalen. De groep Volkswagen zit op schema om dit jaar voor het eerst meer dan 10 miljoen voertuigen te verkopen, vier jaar eerder dan gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud