Advertentie
Advertentie

Volkswagen slaat mea culpa over uitlaatgasstudie op apen

Tijdens het omstreden experiment moesten apen tekenfilms kijken in een afgesloten ruimte met uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle. ©REUTERS

Een experiment waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen was geen goede wetenschappelijke methode. Dat zegt autobouwer Volkswagen na beroering over de test.

In de nasleep van van het emissieschandaal 'dieselgate' raakte bekend dat er in 2014 onderzoek was uitgevoerd op apen om aan te tonen dat moderne dieselauto's veel minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren. 

De test kwam er om een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te counteren. Die bestempelde de uitstoot van dieselwagens als mogelijk kankerverwekkend. Maar autobouwers vonden dat de resultaten niet correct waren omdat nieuwe diesels veel properder zijn dan de vorige generaties.

Duitse autobouwers probeerden dit te bewijzen door een test op apen. De dieren moesten een hele tijd tekenfilms kijken terwijl ze opgesloten werden in een ruimte met uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle diesel, schreef The New York Times.

Van deze VW Beetle werd later bekend dat de uitstoot gemanipuleerd werd via sjoemelsoftware. De uitstoot bij testen in labo's was veel beter dan bij ritjes in de echte wereld. 

Belachelijk

De reacties bleven niet uit. 'Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgassen laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen, is belachelijk', zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die staat is grootaandeelhouder van het autoconcern.

Daardoor kon een verontschuldiging door de grootste Europese autobouwer niet uitblijven. 'We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag en de verkeerde inschatting door enkele individuen', klonk het. 

Concurrenten

Maar Volkswagen is niet de enige die met de vinger wordt gewezen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een lobbygroep die mee opgezet was door  de concurrenten Daimler (Mercedes-Benz) en BMW, en Bosch, een grote Duitse toeleverancier van auto-onderdelen.

'We denken dat de dierproeven in deze studie onnodig en weerzinwekkend zijn. We distantiëren ons uitdrukkelijk van deze studie', klonk het bij Daimler.  De autobouwer zegt dat het een onderzoek zal starten naar de studie. 

Ook BMW zet zich af tegen de studie en verklaarde dat het niet deelgenomen had aan de opzet en de uitvoering. Bosch liet dan weer verstaan dat het de groep al in 2013 had verlaten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud