Volkswagen snoeit in productie door dieselgate

Productie van VW-motoren in Salzgitter ©EPA

Het VW-concern schrapt een extra shift in een Duitse motorenfabriek en voert een aanwervingsstop in bij zijn financiële dochter. Het hoofd van de communicatiedienst is ook vervangen.

Een week nadat Martin Winterkorn moest aftreden als CEO van VW begint dieselgate gevolgen te hebben voor het productieapparaat. Daarmee lijkt de Duitse autobouwer zich op te maken voor een zwakkere verkoop.

Het imago van de hele Volkswagen-groep is zwaar besmeurd door het milieuschandaal, waarbij jarenlang de uitstoot van dieselauto’s werd vervalst. In België daalt de populariteit van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat als leasingauto, vernam De Tijd. Ook in andere landen zullen klanten twee keer nadenken vooraleer een product van de VW-groep te kopen.

Volkswagen begint alvast de buikriem aan te halen, ook omdat de financiële gevolgen van het milieuschandaal bijzonder zwaar kunnen zijn. In de fabriek van Salzgitter, waar motoren voor de hele groep worden geproduceerd, is een extra shift afgeschaft. Die shift was eerder ingevoerd om de vraag te kunnen volgen. Salzgitter in de deelstaat Nedersaksen is een van de grootste productiecentra voor motoren in de wereld. Elke dag worden er zowat 7.100 benzine- en dieselmotoren vervaardigd.

Bij Volkswagen Financial Services, het dochterbedrijf dat autoleningen verstrekt en leasingcontracten afsluit, geldt dan weer een aanwervingsstop tot het einde van het jaar. Tijdelijke krachten en werkstudenten zien bovendien hun contract niet verlengd. Het is niet duidelijk of de aanwervingsstop in Braunschweig ook in 2016 van kracht zal blijven.

De kans is reëel dat VW nog meer maatregelen neemt naarmate de gevolgen van het milieuschandaal duidelijk worden. Een eerste indicatie van de marktreactie krijgen we dezer dagen, wanneer veel landen de autoverkoopcijfers of inschrijvingsstatistieken voor september publiceren.

Het VW-concern heeft alvast 6,5 miljard euro opzijgezet voor het terugroepen en aanpassen van de 11 miljoen ‘fopdiesels’ die wereldwijd rondrijden. Daarnaast dreigt een miljardenboete in de Verenigde Staten en komen er elke dag rechtszaken bij, aangespannen door klanten die zich bedrogen voelen of door misnoegde overheden.

De kern van de raad van bestuur zat woensdag samen met CEO Matthias Müller. Nadien raakte bekend dat er opnieuw een kop rolt. Stephan Grühsem wordt aan de kant geschoven als hoofd van de communicatie. Hij wordt vervangen door Hans-Gerd Bode, die net als Müller overkomt van Porsche. De 54-jarige Bode is volgens Müller ‘een uitstekende kenner van het concern en de branche’.

Het parket van Braunschweig liet donderdag weten dat, in tegenstelling tot wat eerder was gemeld, voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn toch niet persoonlijk geviseerd wordt in het onderzoek naar het milieuschandaal bij Volkswagen. Het persbericht dat maandag door het parket verspreid werd, was 'slecht geformuleerd', aldus een woordvoerder van het parket donderdag. Het onderzoek dat geopend werd, viseert 'de werknemers (van Volkswagen) die verantwoordelijk zijn' voor de manipulatie van de dieselmotoren, zonder expliciet iemand bij naam te noemen, klinkt het in een nieuw persbericht. De rol van Winterkorn in de zaak zal desalniettemin onderzocht worden.

De topman in Duitsland van de Amerikaanse autobouwer Ford, Bernhard Mattes, waarschuwt ervoor om de dieselmotor niet in vraag te stellen na het milieuschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen.

'Diesel blijft een wezenlijk bestanddeel voor een goede CO2-strategie', zei Mattes donderdag op een congres in Berlijn. 'Het is nog steeds een van de zuinigste en beste aandrijvingskrachten inzake emissie van CO2. We mogen echt niet de fout maken de dieselmotor nu in vraag te stellen.'

Het terugdringen van de uitstoot van CO2 is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Een diesel scoort daarin beter dan een gelijkaardige benzinemotor. Voor wat betreft de emissie van stikstofoxiden (NOx) en fijn stof doet een diesel het dan weer relatief minder goed dan een gelijkaardige benzinewagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud