Volkswagen stapt uit LeasePlan

©BLOOMBERG NEWS

De Duitse autofabrikant Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler verkopen het Nederlandse LeasePlan voor 3,7 miljard euro aan een groep investeerders, waaronder de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM.

Dat maakte Volkswagen  , dat evenals Von Metzler een belang van 50 procent had, donderdag bekend. De kopersgroep bestaat verder uit het Deense pensioenfonds ATP, de staatsinvesteringsfondsen ADIA (Abu Dhabi) en GIC (Singapore) en investeringsfondsen die worden bestierd door TDR Capital en Goldman Sachs.

Een woordvoerder van PGGM wilde niet uit de doeken doen hoe groot het belang is dat de pensioenuitvoerder verkrijgt. Wel benadrukte hij dat geen van de kopers een meerderheidsbelang krijgt. De transactie wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond. Vanwege de banklicentie die LeasePlan bezit, moet ook De Nederlandsche Bank de verkoop goedkeuren.

Volkswagen verwierf zijn belang in LeasePlan in 2004 en zag die investering goed renderen. 'Dat is ook terug te zien in de verkoopprijs'', aldus de groep. 'Met de uitbreiding van onze eigen vlootmanagementactiviteiten bij Volkswagen Financial Services is de tijd idee aangebroken om LeasePlan over te dragen aan nieuwe investeerders'.

LeasePlan, gevestigd in Almere, is momenteel actief in 32 landen met meer dan 6.800 medewerkers. Het bedrijf verzorgt een wagenpark van rond de 1,5 miljoen auto's, waarmee het de mondiale nummer 1 is. Vorig jaar haalde LeasePlan, dat ook een spaarbank heeft, een nettowinst van 372 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud