Advertentie
opmerkelijk

Volkswagen stoot Volvo van de Zweedse troon

De Duitse Volkswagen Golf klopt Volvo als best verkochte wagen in Zweden, voor het eerste in 54 jaar. ©EPA

De best verkopende auto in Zweden komt niet meer uit de stal van nationale trots Volvo. Het Zweedse merk moet de duimen leggen voor de Volkswagen Golf.

Het was 54 jaar geleden dat Volvo, de Zweedse autobouwer die in 2010 in handen kwam van het Chinese Geely, het nog eens moest afleggen tegen een buitenlands automerk. Toen was het eveneens het Duitse Volkswagen - toen met de Kever - die bovenaan stond.

5,9%
De Volkswagen Golf nam vorig jaar 5,9 procent van de Zweedse markt van nieuwe auto's voor zijn rekening.

Het Duitse iconische model Golf nam vorig jaar 5,9 procent van de Zweedse markt voor nieuwe auto's voor zijn rekening. Drie modellen van Volvo, de V70, de S90 en de V90 volgen de Golf op de voet, met een marktaandeel van 5,7 procent.

Topjaar

Volvo Cars benadrukt dat het 'veruit de nummer één blijft op de nationale markt', met 21,5 procent, gevolgd door Volkswagen (15,7%) en Audi (7,3%). 2016 was overigens een topjaar voor de Zweedse automarkt, met 372.000 nieuwe ingeschreven wagens, een record.

'De sterke markt wordt verklaard door de sterke conjunctuur, de stevige koopkracht, de lage intrestvoeten en de stabiele arbeidsmarkt', stelt Bil Sweden, de Zweedse organisatie van constructeurs en importeurs. Ze voorspelt voor dit jaar evenwel een terugval van de markt met drie procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud