Volkswagen stopt in 2040 met verkoop van diesel- en benzineauto's

Volkswagen staat onder druk sinds het Dieselgate-schandaal in 2015. ©AFP

De Duitse autobouwer wil vanaf 2026 de productie van verbrandingsmotoren ook 'tot het absolute minimum herleiden'.

Dat zei Michael Jost, strategiechef van Volkswagen , tijdens een conferentie in Wolfsburg.

VW wil nog een volgende generatie verbrandingsmotoren uitrollen, maar vanaf 2026 ontwikkelt het geen nieuwe diesel- of benzinemotoren meer. 

Volkswagen rekent erop rond 2040 de laatste auto's met een verbrandingsmotor te verkopen. Volgens Jost komen de laatste nieuwe modellen van diesel- en benzineauto's begin jaren 30 op de markt. 'Onze collega's werken nu aan de laatste voertuigen die niet CO2-neutraal zijn', luidde het.

Dieselgate

Volkswagen biechtte in 2015 op sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in 11 miljoen dieselauto's om de uitstoot te verdoezelen. 'We hebben een duidelijke verantwoordelijkheid hier, we maakten fouten', gaf Jost toe. 

Onze collega's werken nu aan de laatste voertuigen die niet CO2-neutraal zijn.
Michael Jost
Strategiechef Volkswagen

In de nasleep van Dieselgate maakte VW grote elektrische ambities bekend. Tegen 2025 wil het bedrijf 80 nieuwe geëlektrificeerde modellen op de markt brengen, waarvan 50 met alleen batterijen. Het bedrijf hoopt tegen dan 3 miljoen elektrische auto's per jaar te produceren. Tegen 2030 wil het concern minstens een elektrische versie van elk van zijn 300 modellen aanbieden.

De komende vijf jaar investeert de autobouwer 30 miljard in elektromobiliteit. 'We willen dat VW de wereldwijde nummer 1 in e-mobiliteit wordt', zei CEO Herbert Deiss onlangs. 

Volvo

Ook die grote aankondiging moest met een korreltje zout genomen worden. Volvo bedoelde dat elk nieuw model ook beschikbaar zou zijn met een elektrische motor.

Bovendien geldt de nieuwe strategie alleen voor de modellen die Volvo vanaf 2019 op de markt brengt. De talrijke modellen die de Zweden recent lanceerden, zetten dus nog niet helemaal in op e-mobiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud