Advertentie
Advertentie

Volkswagen stuurt kat naar 'Dieselgate'-Kamercommissie

©AFP

Autofabrikant Volkswagen is niet ingegaan op de uitnodiging van de bijzondere commissie 'Dieselgate' die in de Kamer werd opgericht na het schandaal met de sjoemelsoftware die in wagens van de Duitse fabrikant was geïnstalleerd.

Volkswagen voert daarbij aan dat het bedrijf liever niet voor een dergelijke commissie komt spreken, terwijl er een vooronderzoek plaatsvindt. De Kamerleden zullen het bedrijf echter opnieuw aanschrijven.

Na een eerste installatievergadering is de bijzondere commissie maandag uit de startblokken geschoten met hoorzittingen. Daarvoor waren vertegenwoordigers van Volvo Belgium en Audi Brussels uitgenodigd, maar ook Volkswagen AG stond op de genodigdenlijst.

Bij aanvang van de zitting bleek echter dat Volkswagen schriftelijk had laten weten liever niet naar het parlement af te zakken. Een eerste reden was de timing die nogal krap zat. De commissie werd immers nog niet zo lang geïnstalleerd en heeft maar vier maanden de tijd alvorens een rapport af te leveren. Maar bovendien wees Volkswagen erop dat er een vooronderzoek aan de gang zijn en het daarom liever niet voor de commissie uitspraken doet.

Jean-Marc Nollet (Ecolo) volgde die redenering niet. Hij wees erop dat de bijzondere commissie geen onderzoekscommissie uitmaakt en dat beide zaken perfect van mekaar kunnen worden gescheiden. Bovendien is Volkswagen wel naar andere parlementen afgezakt, luidde het. 'Het lijkt me niet meer dan logisch dat zij hun gezicht in deze Kamer zouden tonen', vulde Maya Detiège (sp.a) aan. 'Gewoon niet komen lijkt me een fout signaal'. Michel de Lamotte (cdH) sloot zich bij zijn collega's aan.

Commissievoorzitster Kattrin Jadin (MR) beloofde Volkswagen opnieuw een uitnodiging te sturen om alsnog naar het parlement te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud