Volkswagen verscherpt Amerikaans offensief

De Volkswagen-fabriek in Chattanooga (foto: Reuters)

De Duitse autobouwer Volkswagen gaat de komende vijf jaar 7 miljard dollar investeren in de Noord-Amerikaanse markt om de verkoop aan te zwengelen. Een van de middelen is de lancering van een grote SUV.

Die zevenzitter zal in 2016 op de markt worden gebracht. Volkswagen is momenteel afwezig in het SUV-segment in Noord-Amerika. Amerikanen (en Canadezen) zijn dol op dergelijke ‘trucks’, zware terreinwagens die hoog op de poten staan en naast mensen veelal ook een flinke hoeveelheid vracht kunnen vervoeren. En die hun populariteit ook te danken hebben aan hun stoere en robuuste karakter.

Waar de nieuwe SUV van Volkswagen zal geassembleerd worden, stipte de autoconstructeur niet aan. VW bezit een fabriek in Chattanooga, Tennessee maar ook in Mexico, waar deze week trouwens de Golf van de band begint te rollen.

Het was VW-topman Martin Winterkorn zelf die de nieuwe SUV en de forse investeringen zondagavond aankondigde in Detroit, aan de vooravond van de opening van de North American Auto Show.

De verkoop van Volkswagen daalde vorig jaar met bijna 7 procent in de Verenigde Staten tot 408.000 wagens. De twee andere merken van de groep die er op de markt zijn, gingen wel vooruit en bereikten met respectievelijk 42.300 en 158.000 wagens nieuwe records. Daardoor kwam de verkoop van de hele VW-groep toch 2,6 procent hoger uit op 611.700 wagens. Niettemin bleef de Duitse groep achter op de markt, die een sprong maakte van 7,6 procent.

Volkswagen moet dus een versnelling hoger schakelen en daarom wordt het investeringsritme opgevoerd. Was er vorig jaar sprake van 5 miljard dollar tot 2015, dan gaat het nu om 7 miljard dollar tot 2018. ‘De Verenigde Staten zijn een hoeksteen van onze strategie 2018’, onderstreepte Winterkorn. Tegen dat jaar wil de groep een miljoen wagens van de merken Volkswagen en Audi aan de man brengen op de op een na grootste automarkt ter wereld.

Om de zaken in goede banen te leiden werd vorige maand al Jonathan Browning, de VW-topman voor de Verenigde Staten, aan de kant geschoven en vervangen door Michael Horn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud