Volkswagen wil niet uit Suzuki stappen

Foto EPA

Suzuki heeft vrijdag officieel een punt gezet achter het raamakkoord met Volkswagen en de Duitse groep gevraagd uit zijn kapitaal te stappen. Maar Volkswagen weigert.

Het botert al een hele poos niet meer tussen Volkswagen en Suzuki. De twee constructeurs sloten in december 2009 een raamakkoord, waarbij VW een belang van 19,89 procent verwierf in zijn Japans partner en Suzuki 1,49 procent van het VW-kapitaal in handen kreeg.

De interesse van Volkswagen was vooral gericht op Suzuki’s ervaring met kleine wagens en sterke positie in India. Suzuki hoopte op overdracht van technologie, maar daar kwam volgens de Japanners niets van in huis. Volkswagen had volgens Suzuki ook een andere inschatting van de term ‘onafhankelijke gelijkwaardige partners’. In het jaarverslag over 2010 werd Suzuki een 'associate' genoemd, wat de Japanners in het verkeerde keelgat schoot. VW maakte zich van zijn kant boos toen Suzuki dit jaar een dieselmotordeal sloot met Fiat.

Suzuki stuurde Volkswagen op 14 oktober een verwittiging, met de vraag actie te ondernemen ‘conform de overeenkomst’, maar dat gebeurde niet. Daarom wil Suzuki nu dat de kruisparticipatie zo snel mogelijk afgewikkeld wordt. VW moet zijn aandelen weer aan Suzuki zelf of een derde partner verkopen. Als dat niet gebeurt, zal Suzuki zijn toevlucht nemen tot arbitrage. Om tot resultaat te komen geeft de Japanse constructeur zichzelf anderhalf tot twee jaar tijd.

Volkswagen weigert voorlopig op het verzoek van Suzuki in te gaan. Dat wordt 'zonder grond' genoemd en VW wil dan ook het Suzuki-belang te behouden. 'Wij zijn extreem ontgoocheld dat Suzuki deze stap heeft gezet', zei Volkswagen in een gemailde verklaring. 'Er is geen wettelijke grondslag die ons verplicht onze aandelen af te staan. Volkswagen zal zijn belang blijven aanhouden', klinkt het ferm.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud