Volkswagen zet beursgang truckdivisie in gang

©REUTERS

Volkswagen onderneemt een tweede poging om zijn vrachtwagendivisie, met de merken MAN en Scania, nog voor de zomervakantie naar de beurs te brengen.

Als alles volgens plan verloopt maakt de truck- en bussendivisie - die eerder dit jaar in een apart bedrijf Traton werd gestopt - op 28 juni zijn beursdebuut in Frankfurt en Stockholm.

De activiteiten worden gewaardeerd op 13,5 tot 16,5 miljard euro. Het zou daarmee een van de grootste Europese beursgangen van dit jaar worden.

Volkswagen is van plan bij de beursgang 50 miljoen aandelen te verkopen. Dat kan - bij grote beleggersinteresse - met 7,5 miljoen stuks uitgebreid worden. De uitgifteprijs van de aandelen ligt tussen 27 en 33 euro per aandeel.

Cashen

Dat betekent dat Volkswagen  met de beursoperatie in het beste geval 1,9 miljard euro casht. Geld dat de grootste Europese autobouwer goed kan gebruiken om te investeren in de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende wagens, te herstructureren en de gevolgen van het dieselschandaal verder weg te wassen. De free float van Traton zal 10 tot 11,5 procent bedragen. Het resterende belang blijft in handen van Volkswagen.

De verzelfstandiging geeft Traton meer vrijheid om te groeien en marktaandeel van MAN en Scania buiten de Europese thuismarkt te veroveren. Voor alle duidelijkheid, de beursgang gaat niet gepaard met een kapitaalverhoging.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Volkswagen een beursgang van Traton op de rails zette. Bij de eerste poging deden berichten de ronde dat Volkswagen een kwart van zijn belang wou verkopen.  

Traton boekte vorig jaar 25,9 miljard euro omzet en een operationele winst van 1,7 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect