Volvo bouwt autofabriek in Verenigde Staten

Vorige maand bouwde Gent zijn 5.555.555ste Volvo ©BELGA

De Zweedse autoconstructeur Volvo gaat een gloednieuwe fabriek bouwen in de Verenigde Staten. Volvo investeert daarin een half miljard dollar en zal zo op drie continenten productievestigingen hebben.

Dat maakt Volvo Car Group, dat in handen is van het Chinese Geely, bekend in een persbericht. Over de Amerikaanse productievestiging zijn nog niet veel details bekend. De precieze locatie wordt nog bestudeerd en op welke termijn de fabriek zou beginnen produceren, zegt Volvo niet.

Volvo heeft een shortlist opgesteld met mogelijke locaties. Wanneer de beslissing is genomen, zal het bedrijf meer details bekendmaken. Over de locatie, maar ook over de capaciteit van de nieuwe fabriek.

Met deze expansie wil Volvo een echte 'globale' autoproducent worden. De Zweedse constructeur beschikt momenteel over twee assemblagefabrieken in Europa (Torslanda en Gent) en twee in China (Chengdu en Daqing).

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Gent

De nieuwe fabriek lijkt op het eerste gezicht niet zo'n goed nieuws voor Volvo Car Gent, dat nu heel wat auto's bouwt voor export naar de VS. Vooral de Gentse XC60 scoort er goed. De compacte Gentse V40 wordt niet in de VS verkocht.

Volvo heeft echter al aangekondigd dat Gent in de toekomst zal focussen op de compacte modellen - waarvoor er nauwelijks een markt is in de Verenigde Staten. De grotere modellen - de S60 en de bijzonder succesvolle XC60 - zal de fabriek sowieso verliezen.

Topman Håkan Samuelsson waarschuwde begin deze maand in een interview met De Tijd dat de pas ingezette vernieuwing van Volvo’s modellengamma en de omschakeling van grotere naar compacte modellen voor de Gentse fabriek zou kunnen resulteren in maanden, zoniet jaren van economische werkloosheid.

In een reactie bevestigt Volvo-woordvoerder Stefan Elfström dat de Amerikaanse fabriek geen concurrentie zal betekenen voor Gent. In de VS zullen immers de grote Volvo's worden gebouwd, de modellen gebaseerd op het SPA-platform. De eerste auto op dat nieuwe grote platform is de XC90, die de komende maanden bij de dealers verschijnt.

Transformatie

De nieuwe fabriek in de Verenigde Staten past in de grootscheepse transformatie die bij Volvo Car bezig is sinds het bedrijf in 2010 in Chinese handen viel. Geely wil de productie van Volvo de komende jaren verdubbelen tot 800.000 wagens. Het productieapparaat wordt daarom stapsgewijs uitgebreid.

Dat Volvo in de Verenigde Staten auto's gaat bouwen, is dan ook niet zo verwonderlijk. Alle grote autoconstructeurs passen meer en meer het principe toe van auto's bouwen waar je ze verkoopt. Bovendien zijn de VS de tweede belangrijkste markt voor Volvo na China. Van elke acht Volvo's die vorig jaar werden verkocht, ging er één naar een Amerikaanse klant.

De nieuwe expansie doet niettemin de wenkbrauwen fronsen. Met een fabriek in de VS heeft Volvo wel heel veel productiecapaciteit. Volvo heeft in Europa twee fabrieken (in Gent en in Torslanda, Zweden) en één in het Chinese Chengdu. Vier fabrieken om 800.000 wagens te bouwen lijkt veel. Maar bij lokale productie in de VS vallen wel de transportkosten en een groot deel van de wisselkoerseffecten weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud