Advertentie

Volvo Car Gent krijgt tweede nieuw model

Volvo presenteerde een jaar geleden een prototype van wat de nieuwe Volvo V40 zou kunnen zijn. ©Mediafin

Na de kleine SUV XC40 mag de Volvo-fabriek in Gent binnenkort een tweede model op zijn nieuwe platform bouwen.

Dat zei de CEO van Volvo Car, Hakan Samuelsson, maandag tijdens een bezoek aan de fabriek in Gent.

Volvo toonde vorig jaar in Göteborg een eerste blik op de compacte SUV XC40 die het Zweedse merk in Gent gaat bouwen. ©Mediafin

Het tweede model is de opvolger van de huidige populaire V40. 'Het nieuwe model moet de V40 in volume vervangen, maar het model zal niet per se in hetzelfde segment zitten', zei Samuelsson. Het gaat om een 'attractief en toekomstgericht model voor een groeiend en globaal marktsegment'.

De komst van een tweede model voor het nieuwe platform zat er aan te komen, maar was nog niet officieel bevestigd. De aankondiging verzekert de toekomst van de grootste autofabriek van België tot vermoedelijk 2025. 'Het is positief dat de Gentse fabriek het vertrouwen krijgt van Volvo', zei fabrieksbaas Eric Van Landeghem tevreden. 

Europa en Amerika

Gent zal de nieuwe wagens bouwen voor de Europese en Amerikaanse markt. In China, de thuismarkt van Volvo-eigenaar Geely, zal een lokale fabriek de compacte modellen produceren voor de enorme Chinese markt. Mogelijk zal Gent ook hybride en elektrische versies van de twee compacte modellen gaan maken.

De start van het tweede model zou 'binnen enkele jaren' gebeuren, als de productie van de V40 in Gent afloopt. Het aantal jobs (vandaag 5.500) zou stabiel blijven. Hoeveel wagens Volvo op het nieuwe platform zal maken, werd niet gezegd.

Loonkosten

Tegelijk maakte CEO Samuelsson ook duidelijk dat hij op steun van de verschillende Belgische overheden rekent. 'We moeten beseffen dat Volvo en België voortdurend moeten zoeken naar oplossingen voor de kostenstructuur', zei Samuelsson. 'Daar is verdere actie nodig.'

De CEO ziet drie belangrijke thema's: de bouw van infrastructuur, de kost van elektriciteit en de competitiviteit. Vooral dat laatste blijkt belangrijk. 'In België krijgen werknemers automatisch loonsverhoging boven de inflatie. Ik denk dat dat uniek is in Europa', zei Samuelsson. 

Nieuw platform

De Gentse fabriek bouwt momenteel drie modellen: de V40, de sedan S60 en de SUV XC60. De fabriek is druk bezig met de ombouw naar een nieuwe platform ('CMA') voor kleinere, compactere wagens. Zo kan de autobouwer goedkoper en eenvoudig verschillende modellen met dezelfde toestellen bouwen.

Eind dit jaar zal in Gent het eerste model van dat platform van de band rollen, de kleine SUV XC40. De productie van het huidige topmodel van Gent, de SUV XC60, wordt deze zomer stilgelegd. Om de lagere productie in de tussentijd op te vangen, neemt de fabriek ook tijdelijke de productie van de V60 over van de Zweedse fabriek in Göteborg. Volvo Car Gent produceerde vorig jaar bijna 250.000 auto's. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud