Advertentie

Volvo Cars aan onderkant prijsvork naar de beurs

Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrische auto's maken. ©AFP

Volvo Cars moet zijn beursambities bijstellen. Met de beursgang hoopt de Zweedse autobouwer nu 20 miljard kronen (2 miljard euro) op te halen, een vijfde minder dan gepland.

Volvo Cars, dat donderdag zijn debuut maakt op de beurs van Stockholm, heeft de omvang van zijn aanbod gereduceerd. De prijs voor de aandelen is vastgelegd op 53 Zweedse kronen, aan de onderkant van de eerder gemelde vork van 53 tot 68 kronen.

De introductieprijs van 53 kronen waardeert de Zweedse autoconstructeur, die in handen is van het Chineese Geely, op omgerekend zo'n 15,5 miljard euro tegen bijna 20 miljard aan de bovenkant van de vork. Volvo Cars wil met de beursoperatie 20 miljard Zweedse kronen (2 miljard euro) ophalen, een vijfde minder dan gepland.

1/5
Volvo Cars wil met de beursoperatie 20 miljard Zweedse kronen (2 miljard euro) ophalen, een vijfde minder dan gepland.

De markt voor Europese beursintroducties is de jongste maanden minder gunstig geworden. De volatiliteit op de aandelenmarkten is fors toegenomen door inflatiezorgen en verstoringen in de aanvoerlijnen. Autobouwers hebben in het bijzonder te lijden onder tekorten aan halfgeleiders.

Elektrificatie

Volvo heeft beloofd dat tegen 2025 de helft van zijn productie volledig elektrisch is. Tegen 2030 maakt het Zweedse merk alleen nog volledig elektrische auto's. Daarvoor is Volvo van plan een megafabriek voor batterijen te bouwen, die mogelijk in Gent komt. De opbrengst van de beursgang moet die ambities financieren.

Bloomberg noemt de beursgang van Volvo een belangrijke test om de interesse van investeerders te peilen, nu traditionele autofabrikanten onder druk staan om te elektrificeren. Geely probeert Volvo al voor de tweede keer naar de beurs te brengen, nadat het enthousiasme bij een eerdere poging in 2018 te lauw was geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud