Advertentie

Volvo Cars gaat 1.000 banen schrappen

Håkan Samuelsson, de CEO van Volvo Car - Foto AFP ©AFP

De Zweedse autoconstructeur Volvo Cars, die in handen is van de Chinese groep Geely, gaat dit jaar ongeveer 1.000 banen schrappen. Reden voor de inkrimping is de slapte op de automarkt. De arbeidsplaatsen gaan in Zweden verloren; voor de Gentse Volvo-fabriek zouden er geen gevolgen zijn.

Het banenverlies, dat overeenkomt met bijna 5 procent van het totale personeelsbestand, werd woensdag aangekondigd op de Zweedse openbare radio door woordvoerder Per-Aake Fröberg. ‘Voor het einde van het jaar zullen we waarschijnlijk met een duizendtal mensen minder zijn’, aldus Fröberg die daarmee uitspraken bevestigde van Volvo-topman HåkanSamuelsson op de website van de Zweedse televisiezender SVT.

In een exclusief interview zegt Samuelsson daar dat Volvo nog eens 1,5 miljard kronen (178 miljoen euro) moet besparen en dat er daarom dit jaar 1.000 banen zullen verdwijnen, zowel consultants als kaderleden.

Bij Volvo werken wereldwijd 22.400 man, meldde de groep in september. Volgens Samuelsson werden in 2012 ook al 1.100 arbeidsplaatsen geschrapt.

De topman verwijst naar de slechte toestand van de automarkt. ‘Men moet zich aanpassen aan de werkelijkheid. Dat hebben we reeds aan de kant van de fabrieken gedaan. Nu moeten we het aan de kant van de kaderleden doen’, klinkt het in het interview. Samuelsson maakt duidelijk dat Volvo zich bij elke kroon die wordt uitgegeven, vragen moet stellen.

De nu aangekondigde inkrimping zou geen gevolgen hebben voor de fabriek in Gent. Daar zijn in totaal 4.800 mensen aan de slag. Volgens woordvoerder Marc De Mey van Volvo Cars Gent zullen de 1.000 arbeidsplaatsen in Zweden voor de bijl gaan en zijn er geen gevolgen voor de Gentse vestiging.

Volvo verkocht vorig jaar wereldwijd 422.000 wagens, 6 procent minder dan het jaar voordien. In Europa daalde de verkoop met 10 procent. In december had Samuelsson al aangegeven dat het bijzonder moeilijk zou worden voor Volvo Cars om in 2013 een bedrijfsverlies te vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud