Volvo Gent maakt kans op productie Lynk-auto's

Auto's van Volvo's zustermerk Lynk & Co zijn nu enkel te koop in China, maar ze komen over twee jaar naar Europa. ©Bloomberg

De automaker Volvo onderzoekt of hij wagens van zustermerk Lynk & Co kan maken in zijn Belgische fabriek in Gent.

Volvo en Lynk & Co zijn beide een onderdeel van het Chinese bedrijf Geely. Geely wil Lynk & Co merk in 2019 naar Europa brengen en in 2020 naar de Verenigde Staten. Het de bedoeling de auto's niet uitsluitend in China te produceren.

5.500
Grote werkgever
Bij Volvo Gent werken 5.500 mensen.

Daarom ligt de piste op tafel om Lynk & Co-wagens te bouwen in de Volvo-fabrieken in Gent en die in de Amerikaanse staat South Carolina, zegt Lynk & Co-topman Alain Visser aan het persbureau Reuters. De Tijd verneemt bij Volvo dat de Gentse fabriek zelfs de enige piste is die wordt onderzocht.

Het nieuws is een nieuwe opsteker voor de 5.500 arbeiders in Gent. Vorige week begonnen zij naast de compacte V40 een nieuw model te bouwen, de terreinwagen XC40.

Die vervangt de terreinwagen XC60, die goed was voor de helft van de 225.000 auto's die jaarlijks in de Belgische fabriek worden gemaakt. Dankzij de komst van de XC40 is er in Gent werk tot minstens 2025.

Jobs

Het is niet duidelijk wat de impact zou zijn als Lynk & Co naar Gent komt. 'We weten niet hoeveel wagens van het merk geproduceerd zouden worden', zegt Mark De Mey, de woordvoerder van Volvo Gent. 'Dus het is moeilijk in te schatten of we nieuwe werknemers zouden moeten aannemen of er investeringen zouden worden gedaan.'

Ook in de VS wil Volvo-moeder Geely de Lynk & Co-auto's maken. ©Bloomberg

De Gentse fabriek heeft alvast de capaciteit om meer auto's te produceren. 'Nu halen we een jaarproductie van 225.000 auto's, maar we hebben een capaciteit van 250.000 tot 270.000 auto's.'

Grote publiek

Lynk & Co is een auto die goedkoper in de markt gezet wordt dan premiummerk Volvo. Lynk & Co is dus een wagen voor het grote publiek.

Met de lancering van het merk toont Geely dat het grote ambities heeft. Het wil auto's verkopen aan elk type koper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud