Volvo kiest Belgische als nieuwe financieel directeur

Carla De Geyseleer, de nieuwe financieel directeur van Volvo. ©Hilti

De Belgische Carla De Geyseleer krijgt een topfunctie bij de Zweedse autobouwer Volvo.

De Zweedse autobouwer Volvo kiest een Belgische om de kas te beheren. Carla De Geyseleer treedt op 1 oktober aan als financieel directeur bij Volvo. Ze vervangt de Zweed Hans Oscarsson, die Volvo na bijna drie decennia verlaat. 

De Geyseleer (51) was tot februari financieel topvrouw het Zwitserse SGS (Société Générale de Surveillance). De Belgische Frère-holding GBL heeft een belang van 16 procent in de beursgenoteerde wereldleider voor inspectie, verificatie, testing en certificatie. 

De Geyseleer vindt de wissel positief. Vooral door mannen gedomineerde technologiebedrijven moeten volgens haar breed genoeg naar kandidaten zoeken.

Voordien bekleedde De Geyseleer financiële topfuncties bij Vodafone in Nederland en Duitsland en was ze financieel directeur van DHL Express Benelux. Ze startte haar loopbaan bij de consultant EY in België. De Erembodegemse is sinds vorig jaar ook bestuurder bij de Liechtensteinse boorhamerreus Hilti.

Bij Volvo komt de Belgische terecht in een compleet andere industrie. Maar in een zeldzaam interview maakte De Geyseleer duidelijk dat ze zo'n wissel positief vindt. Vooral door mannen gedomineerde technologiebedrijven moeten volgens haar breed genoeg naar kandidaten zoeken. 'De grootste risico's zijn verbonden met de interne organisatie en de cultuur van het bedrijf', zei ze daarover. 'Een bredere aanpak verhoogt de kans om een meer divers leiderschap te creëren, wat een positieve impact heeft op de competitiviteit.' 

Volvo

Mede dankzij de doorstroom vanuit de fabriek in Gent bekleden heel wat Belgen topfuncties bij Volvo. Geert Bruyneel, de vroegere fabrieksbaas van Gent, is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de wereldwijde productie. In die rol staat hij aan het hoofd van alle Volvo-autofabrieken in de wereld, goed voor 25.000 werknemers. Een andere Belg, Benoit Demeunynck, leidt de operaties van Volvo's nieuwe elektrische luxemerk Polestar in China. Hij was eerder directeur van verschillende Volvo-fabrieken in China, het herkomstland van Volvo-eigenaar Geely. 

Volvo boekte vorig jaar een recordomzet van 253 miljard Zweedse kronen (24,2 miljard euro) en brak voor het eerst de grens van 600.000 verkochte wagens. Maar door de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China bleef de operationele winst steken op niveau van 2017, 14,2 miljard kronen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud