Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Volvo leert kangoeroes ontwijken

©Volvo Cars

Volvo Cars staat bekend om zijn focus op veiligheid. Nu werkt de Zweedse autobouwer aan een detectiesysteem voor kangoeroes.

Een team van veiligheidsexperts van Volvo Cars trok deze week naar de streek van Canberra, waar heel veel aanrijdingen met kangoeroes voorkomen. Ze willen te weten komen hoe de buideldieren zich gedragen langs autowegen en hoe ze reageren als een auto nadert.

Met de resultaten van hun onderzoek willen ze 's werelds eerste kangoeroedetectiesysteem ontwikkelen om zo ongevallen met kangoeroes te vermijden. Jaarlijks zijn er meer dan 20.000 kangoeroe-ongevallen in Australië, die voor meer dan 75 miljoen (Australische) dollar schade veroorzaken.

Het kangoeroedetectiesysteem zal radar- en cameratechnologie combineren. Wanneer een kangoeroe opduikt, zullen bliksemsnel de remmen in werking treden.

Volvo heeft in eigen land al onderzoek verricht rond grotere, tragere dieren zoals elanden, rendieren en koeien, die een ernstige bedreiging vormen op de Zweedse wegen. Kangoeroes zijn echter een ander paar mouwen, niet alleen omdat ze kleiner zijn, maar vooral omdat hun gedrag onvoorspelbaar is.

De ervaring die met kangoeroes wordt opgedaan, zal dienen om een van Volvo's doelstellingen te halen: tegen 2020 zou niemand nog mogen sterven of ernstig gewond geraken in een nieuwe Volvo.

De Zweedse constructeur, die in Chinese handen is, heeft al City Safety-technologie ontwikkeld waarmee de auto automatisch remt als in een stadsomgeving een voetganger plots oversteekt. Maar een auto doen reageren bij hoge snelheid, is een ander paar mouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud