Advertentie

Volvo-topman: 'Zelfrijdende auto's nog niet veilig genoeg'

Volvo test zijn zelfrijdende auto's in Zweden. ©AFP

Hakan Samuelsson haalt zonder namen te noemen vooral uit naar Tesla dat uitpakt met een 'autopilot' en 'volledig autonome wagens'.

'Door zelfrijdende auto's te snel te lanceren ondermijn je de technologie die wel eens de beste 'life saver' in de autogeschiedenis kan worden. Het is onverantwoordelijk om auto's op de weg te brengen die nog niet voldoende veilig zijn. Het schendt het vertrouwen van de mensen en de regulatoren.'

Dat zei Volvo Cars-topman Hakan Samuelsson bij de voorstelling van een nieuw 'eye tracking' camerasysteem dat zal monitoren of een chauffeur dronken rijdt of zijn smartphone gebruikt achter het stuur. Als de chauffeur vervolgens niet reageert op aanwijzingen, zal de auto automatisch vertragen of zelfs stoppen. 

Verschillende autobouwers hebben al autonome technologie in hun wagens ingebouwd die het stuur en de remmen van de chauffeur overnemen op de autosnelweg. 'Maar door de mogelijkheden van die auto's groter voor te stellen dan ze zijn worden klanten in gevaar gebracht', voegde Samuelsson volgens de Britse zakenkrant Financial Times toe.

Die auto's mogen volgens de CEO pas op de weg als ze elke situatie veilig kunnen afhandelen.

Dodelijke ongevallen

Samuelsson noemde geen namen, maar het is duidelijk dat zijn kritiek over Tesla gaat. De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens pakt uit met een 'autopilot' en stelt dat zijn jongste modellen 'volledig zelfrijdend' zijn. 

Er gebeurden al enkele dodelijke ongevallen met een Tesla toen de chauffeurs hun stuur loslieten en de controle van stuur en remmen aan de autopilot overlieten. Er liet vorig jaar een vrouw het leven na een ongeval met een autonoom rijdende Volvo van de taxidienst Uber. Achteraf bleek wel dat Uber verschillende ingebouwde veiligheidsmaatregelen in de auto had afgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud