Volvo Trucks sputtert maar verwacht beterschap

Volvo Trucks in Gent - Foto Belga ©BELGA

De na Daimler grootste constructeur van vrachtwagens heeft een rotslecht kwartaal en een zwak boekjaar achter de rug. En het wordt nog even op de tanden bijten voor Volvo Group, maar in de loop van 2013 wordt het stilaan beter, zo verwacht het management.

'Het eerste kwartaal wordt nog moeilijk omdat we op de meeste markten minder bestellingen kregen tijdens de laatste maanden van 2012', aldus CEO Olof Persson in een mededeling. 'De rendabiliteit zal lijden onder een lagere capaciteitsbenutting, hogere kosten van onderzoek en ontwikkeling en kosten verbonden aan de lancering van nieuwe producten'. Maar hij eindigt met een optimistische noot: 'We verwachten dat de marktomstandigheden geleidelijk aan zullen verbeteren in de loop van het jaar'.

De laatste drie maanden van 2012 waren in elk geval niet geweldig. De bedrijfswinst donderde van 6,96 naar 1,12 miljard kronen of minder dan de helft dan de gemiddelde marktverwachting. De omzet zakte met 17 procent tot 71,8 miljard. Herstructureringskosten voor het schrappen van banen en voor een herschikking van de productiecapaciteit waren de belangrijkste oorzaken voor die winstdaling, samen met de dalende verkoop. Over heel 2012 ging de omzet van 310 naar 304 miljard kronen, de bedrijfswinst van 26,9 naar 17,6 miljard.

Volvo Group slaagde er wel in het voorbije jaar zijn nettoschuldenlast met 12 miljard te verminderen tot 29 procent van het kapitaal. De raad van bestuur stelt een dividend voor van 3 kronen per aandeel, evenveel als over 2011.

De Zweedse groep kondigde vorige week nog een alliantie aan met het Chinese Dongfeng waardoor het 's werelds grootste truckbouwer wordt. Trucks zijn goed voor bijna twee derden van de omzet van de industriële activiteiten van de groep; graafmachines en aanverwante maken bijna 20 procent uit van het totaal, bussen ruim 8 procent. Volvo Aero werd in 2012 verkocht.

Volvo heeft ook een productieafdeling in Gent en een marketingdivisie in Brussel. Alles samen werken daar 2.200 mensen. Volvo Trucks, onderdeel van Volvo Group, mag niet verward worden met Volvo Cars, dat personenwagens maakt en dat een onderdeel is van het Chinese Geely.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud