Voormalig topman Renault aan het stuur bij Jaguar Land Rover

Thierry Bolloré had amper een jaar de leiding bij Renault. ©EPA

Thierry Bolloré, de vroegere CEO van Renault, wordt de baas van Jaguar Land Rover.

Thierry Bolloré vervangt op 10 september Ralf Speth, die met pensioen gaat, als baas van Jaguar Land Rover. Speth blijft wel actief als niet-uitvoerend vicevoorzitter bij het Britse dochterbedrijf van het Indiase Tata Motors.

Ralf Speth gaat in september met pensioen, maar blijft wel niet-uitvoerende vicevoorzitter bij Jaguar Land Rover. ©AFP

De 57-jarige Bolloré stond bij Renault minder dan een jaar aan het roer. Hij volgde de in Japan op verdenking van fraude gearresteerde Carlos Ghosn begin 2019 op, maar moest eind dat jaar weer vertrekken omdat hij door partner Nissan werd gezien als te veel Ghosn-getrouw.

Ghosn was in de Japanse gevangenis beland omdat hij zijn inkomsten als voorzitter van Nissan jarenlang niet correct aangaf bij de fiscus. Nadien bleek dat Ghosn zich ook persoonlijk zou hebben verrijkt. De arrestatie van Ghosn zette de Frans-Japanse alliantie tussen Renault en Nissan zwaar onder druk. Het vertrek van Bolloré was een zoenoffer.

Dalende verkoop

Jaguar en Land Rover, twee Britse premiummerken, hebben het moeilijk nu de autoverkoop zakt door de coronapandemie. Eerder speelden ook de onzekerheden over de brexit, strengere uitstootregels - waar de sportwagens van Jaguar en de terreinwagens van Land Rover niet allemaal aan voldoen - en een afgenomen vraag in de belangrijke Chinese markt de Britten parten.

Op de komst van Bolloré reageerde het aandeel Tata Motors positief: het won 4,4 procent op de beurs van Mumbay .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud