Vrachtwagenbouwer Scania charmeert

Scania in Brazilië - foto: Paulo Whitaker/Reuters

Scania ontving in het tweede kwartaal van dit jaar meer orders voor vrachtwagens en bussen dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Met dank aan Rusland. In vergelijking met vorig jaar doet de Zweedse constructeur het echter merkelijk minder goed.

De omzet over de periode april-juni daalde met 16 procent tot 19,21 miljard Zweedse kroon (2,26 miljard euro) tegenover het tweede kwartaal van 2011. De operationele winst donderde zelfs met 42 procent omlaag tot 1,93 miljard Zw.kr.

Scania wijt dat zelf aan een lagere productie waardoor ook de productiecapaciteit minder efficiënt werd benut. Tegelijk heeft de groep geïnvesteerd in zijn verkoopsorganisatie, in de fabrieken zelf en in allerlei ontwikkelingsprojecten, dat kost ook geld.

Maar tegenover het eerste kwartaal steeg het aantal orders van trucks en bussen dus behoorlijk, van 15.809 naar 19.586. Slechts een tiende daarvan zijn bussen. Het halfjaartotaal van 35.395 ligt wel 16 procent onder het niveau van de eerste zes maanden van 2011.

Scania blijft hoe dan ook investeren. Begin dit jaar werden de eerste vrachtwagens volgens de Euro 6 norm geleverd, die is verplicht voor alle nieuwe vrachtwagens die vanaf 2014 in het verkeer komen. Probleem is dat die motoren wel minder vervuilen maar evenveel verbruiken als de Euro 5 en duurder zijn. ‘De verkoop van die trucks voor einde 2013 zal dus afhangen van overheidssteun', zegt Scania.

De Zweedse groep gaat ook een fabriek bouwen in India, nabij Bangalore. Ze wordt het centrum van de operaties van Scania in die regio. Naast de productie van chassis voor bussen en trucks zullen er ook voertuigen geassembleerd worden vanaf 2013.

Op 1 september krijgt Scania een nieuwe CEO. Martin Lundstedt volgt dan Leif Ostling op, die lid wordt van het directiecomité van Volkswagen, de moeder van Scania. Ostling moet de vrachtwagenactiviteiten van VW – dat ook MAN controleert – stroomlijnen.

Ondanks de lagere winst en dalende verkoop in vergelijking met vorig jaar, hebben de beleggers vooral oog voor het herstel van het orderboek in het tweede kwartaal. Het aandeel behoort daarom tot de sterkste stijgers op de beurs van Stockholm. Rond 11u stond het 4,7 procent hoger. Het werd dit jaar al bijna 20 procent duurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud