Vrijdag bijzondere ondernemingsraad bij Punch Powertrain

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden is de spanning te snijden. ©Photo News

De werknemers van de Limburgse producent van automatische versnellingsbakken weten morgen of er ontslagen vallen in de fabriek.

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden vindt vrijdagochtend een bijzondere ondernemingsraad plaats. Dat melden de vakbonden.

Wij wachten de tekst en uitleg op de bijzondere ondernemingsraad af. Daarna communiceren we naar de werknemers.
Raf Dal Cero
ABVV Metaal

De directie van Punch Powertrain had een eerste sociaal overleg met de vakbonden al vervroegd naar donderdag. Aanvankelijk zou dat overleg midden september plaatsvinden.

De directie zou tot donderdag verschillende scenario's onderzoeken, om die dan met de vakbonden te bespreken. Op de uitkomst van het overleg donderdag geven de vakbonden geen commentaar. 'Wij wachten de tekst en uitleg op de bijzondere ondernemingsraad af. Daarna communiceren we naar de werknemers', zegt Raf Dal Cero van ABVV Metaal.

De arbeiders bij Punch Powertrain hadden vorige week vrijdag het werk neergelegd na mediaberichten dat het bedrijf een onbekend aantal banen zou schrappen. De middagploeg hervatte vrijdag al het werk. Sinds maandag zijn de arbeiders van het Truiense bedrijf gewoon weer aan het werk.

China

Punch Powertrain werd in 2016 voor 1 miljard euro gekocht door het Chinese bedrijf Yinyi. Het bedrijf scoorde met automatische versnellingsbakken bij Chinese fabrikanten van goedkope wagens.

Maar vorig jaar kwam de crisis op de Chinese automarkt hard aan: de volumes daalden met 43 procent. De omzet daalde vorig jaar van 791 miljoen naar 441 miljoen euro. De bedrijfswinst kelderde van 157 miljoen naar 25 miljoen euro.

Het nieuwe megacontract met de autobouwer PSA, dat over twee jaar start, moet het bedrijf redden. Maar het is de vraag of eigenaar Yinyi, die zelf in financiële moeilijkheden zit, die periode kan en wil overbruggen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud